Vissza a jövőbe – avagy, újra angol lesz a Premier League!?

Vissza a jövőbe – avagy, újra angol lesz a Premier League!?

Vissza a jövőbe – avagy, újra angol lesz a Premier League!?

Az elmúlt húsz évben Henrytől Salahig egy bajnokságnyira elegendő külföldi focistát igazoltak a Premier League csapatai. Ők uralták, illetve uralják az angol bajnokságot most is. Kevin de Bruyne, Sergio Agüero, Paul Pogba, Sadio Mané és Bruno Fernandes mellett „szinte csak” Harry Kane állandó tagja az elit felsőházának. Most azonban úgy tűnik, pár év múlva ismét angol sztároktól lehet hangos a bajnokság. De kik most az angol élvonal legnagyobb reménységei?

Phil Foden

Nem is kérdés, hogy vele kezdődik a lista! Az idei szezonban megmutatta, miért is tartotta nagyra Pep Guardiola. Gólok, gólpasszok, cselek és kulcspasszok, erről szól a City fiatal angol játékosának idei szezonja. A jobbszélen és a középpályán is kiváló teljesítményre képes, bérelt helye lesz a nyári Európa bajnokságra utazó angol keretben.

Bukayo Saka

Nemrég lett meg a jogosítványa, de már a baloldal minden posztján játszott. Sőt, ha úgy hozza a szükség, még a középpálya közepén is jól húzza a csapatát. Az elmúlt 15 meccsén 14 gólban vállalt közvetlen szerepet, és ő vitte tovább az Európa Ligában az Arsenalt. A játéka jelenleg talán a 2009-2010-es szezonban látott Gareth Balehez hasonlít a legjobban.

Mason Mount

A Chealsea fiatal angol játékosa az elmúlt két idényben 90 meccsen játszott a lehetséges 95-ből, így nyugodtan nevezhetjük őt már most alapembernek. Mountot gyakran kritizálták, hogy csak Lampard és Southgate kiskedvence, de mivel Tuchel alatt is brillírozik, és a bajnoki címvédő Liverpool ellen győztes gólt szerzett, ezek a kritikák a kanyarban elhaltak. Kiválóan mozgatja a szálakat a középpálya közepéről, de a jobbszélen sem kell neki iránytű – ha így folytatja, biztos helye lesz az angol válogatottban.

Callum Hodson-Odoi

Még csak 20 éves, de már sok mindenen túl van. Lampard edzősködése végén mellőzte, de Tuchel alatt már a második virágkorát éli az angol szélső. Sebességét kihasználva, meccsről-meccsre jobban játszik, de nehéz dolga lesz, hiszen a válogatottban Jaden Sancho a posztriválisa, de ha így folytatja, alapember lehet a Chealseaben is.

Reece James

Gareth Southgate szövetségi kapitánynak fájhat a feje, hiszen egy újabb kiváló angol jobboldali védő tűnt fel. A tavalyi kiváló teljesítményét idén is folytatta James, de a helyzete talán neki a legnehezebb az eddig említett angol tehetségek közül, hiszen a válogatottban a posztján játszik Trent Alexander-Arnold, Aaron Wan-Bissaka, Kyle Walker vagy Kieran Trippier. Egy kispályás focicsapatnyi kiváló rivális között kell majd kitűnnie.

Mason Greenwood

Az egyik, ha nem a legtechnikásabb fiatal a Premier Leagueben, csak a bérletesek tudják, melyik az igazi lába, mert mindkettővel veszélyes, gyors és jól cselez. Kicsit még tinis, illetve hullámzó a formatartása, de már most erőssége a Manchester Unitednek és egy kicsit az angol válogatottnak is.

Declan Rice

A fiatal védekező középpályás a West Ham alapembere, már 13-szoros angol válogatott és szinte minden sztárklub szívesen látná. A jövő Jordan Hendersonját látja benne fél Anglia, és pár éven belül a világ egyik legjobb szűrője lehet.

Dean Henderson

Idén csupán 14 meccsen védett, de a Tottenham már most vinné 40 millió euróért. A vörös ördögök második számú kapusa tavaly parádés játékkal robbant be, a Sheffieldnél védett kölcsönben és szinte mindent fogott, amit csak lehetett. Nem is csoda, hogy visszahívta a United. De Gea mellett azonban nehéz szóhoz jutni, és mivel szeretne a nyári Európa bajnokságon kerettag lenni, szívesen játszana rendszeresebben. Amikor a pályán van, ritkán lehet rá panasz, 23 évesen hihetetlen higgadt és tapasztalt kapus, Angliának nem kell félnie, kapusposzton nem lesz problémájuk.

Tariq Lamptey

És még egy angol védő, aki a jobboldalon játszik! A december közepe óta sérült fiatal játékost a Bayern, az Arsenal és a Tottenham is vinné. Egy biztos, még csak 20 éves, de már kinőtte Brightont és egy topcsapatban a helye. Az egyetlen ember a bajnokságban, aki felveszi a versenyt Adama Traoréval az oldalvonal mellett, segíti a támadásokat és a védőmunkája is kitűnő. A Brighton jelenleg tizenhatodik a bajnokságban, ezért sincs rá sok esély, hogy Lamptey a csapatnál marad a nyáron.

Curtis Jones

Tavaly robbant be egy Everton ellen lőtt győztes góllal a kupában, azóta pedig szép lassan meghatározó lett a Liverpool középpályáján. 29 meccsen játszott idén, a sérüléshullámnak köszönhetően bizonyította, számolni kell majd vele akkor is, amikor mindenki felépül. Az eleganciája miatt többen a fiatal Steven Gerrardot látják benne, amihez most még kell egy kis fantázia is, de Jones jó úton halad ahhoz, hogy a Liverpool legendája legyen.

Max Aarons

Még egy kakukktojás. Bár a jobb bekk,Aarons csapata, a Norwich tavaly kiesett a Championshipbe, de a védő minden meccsen játszott idén, amin csak lehetett. Csapata 10 ponttal vezeti a másodosztályt és szinte biztos, hogy jövőre újra a Premier Leagueben játszanak majd. A kérdés csak az, Aaronsal vagy nélküle!? Már az is kisebb csoda, hogy 2020-ban maradt, az még nagyobb csoda lenne, ha 2021-ben is maradna. Télen is közel állt ahhoz, hogy a Bayernbe igazoljon, a bajorok pedig idén nyáron ismét nekifutnak az ügyletnek. Egy biztos, Aarons többre hivatott, mint a Championship.

Facebook Comments