Az unióból kiléptek, de Európát bevehetik

Az unióból kiléptek, de Európát bevehetik

Az unióból kiléptek, de Európát bevehetik

Hogy mennyit érnek az angol focisták, már fillérre tudjuk?! Hogy mennyit ér a színtiszta angol foci, azt azonban csak most tudjuk meg?! Nézzük át néhány nappal az Eb előtt, kik szeretnének ráülni Európa trónjára!? Nehéz dolga volt Gareth Southgate szövetségi kapitánynak, hiszen az angol keretbe is csak 26 embert lehetett nevezni, hiába van több tucat kiváló játékos – sok kapitány azokkal is kiegyezett volna, akik otthon maradtak!

Kapusok

A kerethirdetés előtt talán abban volt a legnagyobb az egyetértés Angliában, kik legyenek a válogatott kapusai. Jordan Pickford már évek óta élvezi a bizalmat, így az ő helye garantált volt. Az Everton kapusának egy igazán nagy riválisa volt, mégpedig a Burnley játékosa, Nick Pope, aki viszont megsérült. Az maradt tehát a kérdés, ki lesz a harmadik számú kapus, hiszen a Manchester Unitedben védő Dean Henderson akkor is utazott volna, ha Pope bevethető. Így Sam Johnstone és Aaron Ramsdale közül kellett választania Southgatenek. Mindkét játékos szerepelt a 33 fős bő keretben, de végül Johnstone-ra esett a kapitány választása, így a West Brom kapusa is utazik az Európa bajnokságra.

Védelem

A franciák után talán Angliának van a legtöbb klasszis védője, így várható volt, hogy szelektálás közben a kapitány emiatt kapja majd a legtöbb hideget  és meleget. A védelem bal oldalára Luke Shawt és Ben Chilwellt válogatta be és kevesen döntöttek volna máshogy. James Justin, a Leicester balbekkje jött még számításba, de a fiatal angol megsérült, így egyértelmű volt, hogy az idén élete formájában játszó Shaw és a Bajnokok Ligáját nyerő Chilwell kerettag lesz. A védelem közepén Harry Maguire és John Stones helye bombabiztos volt, rajtuk kívül még Conor Coady és Tyrone Mings kapott bizalmat. Kimaradt viszont Ezri Konsa, Ben Godfrey, Fikayo Tomori és Eric Dier is, főleg azonban a Milánóban játszó Tomori mellőzése érthetetlen. A fiatal védő az olasz bajnokság kiemelkedően játszott, de ez még a bő kerethez is kevés volt. A védelem jobb oldalára érthetetlen módon négy játékost is nevezett Southgate. Kyle Walker, Kieran Trippier, Alexander Arnold és Reece James is kerettag lett. Kimaradt viszont Wan-Bissakka, Matty Cash és még féltucat kiváló játékos. De négy embert vinni egy posztra a védelemben? Bár Kyle Walker hátul bárhol klasszis teljesítményre képes, Trippier és James pedig akár ötös rendszerben is kiválóan fut, de ettől függetlenül hihetetlen ennyi jobb bekkel harcba indulni. Már az indulás előtt volt is egy sérültje Southgatenek, Alexander Arnold az Ausztria elleni barátságos meccsen megsérült, így végül az ő helyét a fiatal Ben White veszi át.

Középpálya

Mason Mount, Jude Bellingham, Jordan Henderson, Kalvin Phillips és Declan Rice kapott meghívót, de Jack Grealisht is vehetnénk ide, bár vele inkább a támadósor bal szélén számolnak. Meglepetés az utazók névsorában talán nincs is – bár Jude Bellingham csak 17 éves, idén bizonyította, hogy elég érett már a válogatottsághoz. A hiányzók között két olyan játékos van, akiket szinte mindenki nevezett volna: ők pedig Jesse Lingard és James Ward-Prowse. Lingard a West Ham-nél kölcsönben megmutatta, hogy ha bíznak benne, még mindig klasszis teljesítményre képes. Januári érkezésétől a bajnokság végéig csak Harry Kane szerzett nála több gólt, ami azért nem kis teljesítmény. Ward-Prowse, a Southampton csapatkapitánya az elmúlt két idényben minden percét a pályán töltötte, pontrúgásai pedig kész életveszélyt jelentettek. Idén egy bizonyos David Beckham rekordját állította be, hiszen nyolc szabadrúgásgólt szerzett. Soka írták, hogy luxus volt őket otthon hagyni. Meg kell még említeni James Maddison-t a Leicester City-től, aki még a bő keretbe sem fért be. Hihetetlen, mennyi kiváló játékos marad otthon – a kimaradt játékosokból egy top6-os csapatot azonnal fel lehetne húzni…

Támadók

Ki lehet hagyni a világ második legjobb csatárát a válogatottból? Természetesen nem. Harry Kane helye már évek óta biztos, s mivel idén megmutatta, hogy még egy gyengélkedő Tottenham-ből is lehet gólkirály, a center posztot vele ki is lehet pipálni. De egy csatárral csak a Spurs tudott a Bl-döntőbe jutni, az angol kapitány ezt most nem kockáztatta meg. A középpályásokhoz hasonlóan a csatároknál is az lett a helyzet, hogy egy árva szót sem szólhatott volna senki, ha a kimaradók utaznak az Eb-re és a beválogatottak maradnak otthon.

Végül az Evertonban idén kiválóan játszó Calvert-Lewin került be a keretbe Raheem Sterling, Marcus Rashford, Phil Foden, Jack Grealish, Bukayo Saka és Jadon Sancho mellé. Mason Greenwood sérülés miatt maradt ki a válogatottból, de Patrick Bamford, Tammy Abraham, Jamie Vardy, Danny Ings és Callum Hodson-Odoi és Ollie Watkinsnak sem jutott hely a gépen.

Facebook Comments