A birminghami srác, aki minden sorból kilóg

A birminghami srác, aki minden sorból kilóg

A birminghami srác, aki minden sorból kilóg

Jack Grealish az Aston Villát már kinőtte, ez biztos. Hogy a Manchester Cityhez felnőtt-e, arról még nincs bizonyosság, csak sejtés. Most azt nézzük meg, ha a kékek leigazolják, hol, kinek helyén játszhatna a  válogatott támadó!?

Guardiola csapata az előző szezonban a leggyakrabban egy tipikus 4-3-3-as felállásban játszott, melyet a spanyol edző már a barcelonai időszaka óta szeretettel alkalmaz. Edersonnal a kapuban, Walker-Dias-Stones-Zinchenko négyessel a védelemben, De Bruyne, Rodri és Gündogan hármassal a középpályán és Sterling, Gabriel Jesus és Mahrez trióval a csatársorban játszott gyakran a City tavaly.

Leírni is bonyolult azt a rendszert, amelyet Guardiola szervezett. Én így olvastam le a manchesteri rendszert:

–         ha támadnak, Rodri szinte kivétel nélkül hátul marad a két belső védővel

–         a szélső védők megindulnak, akkor Zinchenko középre is belép

–         Sterling és Mahrez az oldalvonal mellett helyezkednek

–         De Bruyne és Gündogan pedig Jesus mögé lépve érkeznek a második hullámban.

Grealish ebben a rendszerben, ahol mindenki gyakran vált pozíciót több poszton is játszhat, így például Gündogan helyén a középpálya közepén, ahonnan a védők mögé bemozogva, illetve helyzeteket kialakítva lenne veszélyes. Az előző szezonban és az Európa bajnokságon is inkább balszélsőként játszott, ebben a szerepben a felezővonal közelében kapja meg a labdát, elindul vele és vagy egyedül vagy a társaival helyzetbe kerül. A statisztikák szerint sok szabadrúgást harcol ki, ami a City szintjén fél gólt ér, de ha nem rúgják fel, akkor elfut az alapvonalig, ahonnan vagy beadja a labdát, vagy pedig maga fejezi be az akciót.

Egy középszerű Aston Villában 26 meccsen 70 helyzetet alakított ki, ezzel neki volt a legjobb átlaga, megelőzve Bruno Fernandest és  Kevin De Bruynet is. Egy csapat, amely meccsei nagyrészén dominál és sokszor állnak be ellene védekezni 11 emberrel, egy Grealish kaliberű kreatív játékos hatalmas pluszt jelenthetne.

Bármit is terveznek Manchester kék felén, nem lesz olcsó mulatság megszerezni Grealisht, hiszen klubja 100 millió fontot szeretne kapni érte. A játékos többször is elismerte, szívesen játszana a Bajnokok Ligájában, amire valljuk be, a Villával semennyi esélye sincs. Valamint hiába lenne hatalmas erősítés, az is kérdés, tényleg rá van most a legnagyobb szüksége a Citynek? Agüero távozás után Gabriel Jesus maradt az egyetlen vérbeli csatár, aki ugyan jól játszott, de mégsem az argentín klasszis szintjén, Ferran Torresnek pedig inkább a jobbszélen megy a játék, mint közepén.

Facebook Comments