A kis Vuk kiszoríthatja a vén rókát a Leicester Cityből

A kis Vuk kiszoríthatja a vén rókát a Leicester Cityből

A kis Vuk kiszoríthatja a vén rókát a Leicester Cityből

A veterán angol csatár, Jamie Vardy – bár a teljesítményén alig látszik – már 34 éves.A Leicester Citynél tisztelik, becsülik, elismerik, de az utódját azért már keresik. Hogy a „csatársorba” társnak vagy inkább a helyére még nem tudni, de a Rókák idén nyáron Patson Dakát leigazolták Salzburgtól.

Daka az előző idényben az osztrák bajnokságban 28 meccsen 27 gólt lőtt és négyet készített elő. Ezzel a teljesítménnyel még akkor is felkerült volna a térképre, ha Szibériában játszik. A Manchester United és a Lipcse is udvarolt neki, de végül a Leicester City szerezte meg 30 millió euróért. A Rókák másik célpontja a Celtic francia támadója, Odsonne Edouard volt, de végül a zambiai centert igazolták le.

Tavaly gyakran a 3-4-1-2-es felállásban láthattuk Brendon Rodgers csapatát, ami így nézett ki: Schmeichel a kapuban, Söyüncu, Evans és Fofana a három belső védő, Ndidi és Tielemans a védők előtti szűrők, mellettük Thomas és Pereira a támadásokat segítették, Maddison pedig a tízes pozícióból szolgálta ki a két csatárt Vardyt és Iheanachot. Az angol támadó 34 éves, a tavalyi szezonja nem volt olyan kimagasló, mint korábban, így érthető, hogy klubvezetés már az utódját keresi.

Vardy egy tipikus center, a tizenhatos környékén, illetve a büntetőterületen belül igazán hatékony, ha a szélekre kénytelen kihúzódni, kevésbé eredményes. Iheanacho azonban szívesen lép vissza vagy ki a szélekre, gyakran ő játszik Maddison eredeti posztján, aki így inkább már a nyolcas szerepben játszik. Daka hasonlóan Vardyhoz kevésszer ér labdába, nem igazán lép hátra, ha a csapatánál van a labda, így hasonló stílusú játékos, mint a korábbi gólkirály. Kiválóan helyezkedik, nem mellesleg pedig a liga egyik legrobbanékonyabb játékosa volt tavaly – (fény)sebessége Mbappé és Adama Traoré szintjén süvít. Brendon Rodgers már most azt mondta, idő kell majd a zambiainak, az első szezonjában még inkább Vardy cseréje vagy helyettese lesz, meg kell szoknia az angol bajnokságot.

Daka sikerének a kulcsa, hogy a védők és a védekező középpályások közötti területen mozog és amint labdát kap, olyan sebességre kapcsol, hogy mire eléri a védőjét, neki már nem lesz esélye utolérni. Szinte pont, mint Jamie Vardy. Ha nem is idén, de jövőre szinte biztosan mindenki tudni fogja, ki is az a Patson Daka.

Facebook Comments