Kilenc hónap kényszerszünet után három nap kellett a dán királynak, hogy visszaüljön a trónra

Kilenc hónap kényszerszünet után három nap kellett a dán királynak, hogy visszaüljön a trónra

Kilenc hónap kényszerszünet után három nap kellett a dán királynak, hogy visszaüljön a trónra

Christian Eriksen a Premier League után a dán válogatottba is visszatért. Múlt szombaton a hollandok ellen csereként, most kedden a szerbek ellen kezdőként játszott és mindkét felkészülési meccsen imádnivaló gól lőtt. Normál helyzetben a szakírók, most azt elemeznék, Erkisen hogyan csavarta a kapuba a labdát, de a helyzet nem normális. A dán foci királya ugyanis abban a Parken Stadionban tért vissza, amelyikben tavaly nyáron újra kellett éleszteni.

Sima meccsnek indult

Tavaly június 12-én este Dánia és Finnország csapata játszott egymással az Európa bajnokságon. A B-csoport első meccsén Christian Eriksen eszméletét vesztette a pályán és ha társai, valamint az orvosok nem reagálnak olyan profin, mint ahogy tették, akár meg is halhatott volna a dán játékos.

De mi is történt?

Dánia a torna egyik, ha nem a legesélytelenebbnek tartott csapata, a finn válogatott játszott. A mérkőzést az előzetes várakozásoknak megfelelően uralta a dán csapat, csak az volt a kérdés, mikor szerzik meg a vezetést. Az első félidő végén, a 43 percben azonban Christian Eriksen egy elveszített labda után a földre rogyott, a körülötte azonnal állók látták, hatalmas a baj. A dán válogatott csapatkapitánya, a veterán Simon Kjaer azonban ott termett és megkezdte társa újraélesztését. Anthony Taylor játékvezető szintén azonnal kapcsolt, jelzett az orvosi stábnak, hogy siessenek. Az eszméletlen Eriksent hordágyra rakták és az orvosok már a stadionban hosszú percekig azért küzdöttek, hogy egyáltalán életben maradjon. Húsz perc alatt sikerült stabilizálni annyira az állapotát, hogy a közeli kórházba szállítsák. A stadiont már úgy hagyta el, hogy magánál volt, sőt, a kórházban már kommunikálni is tudott, videóhívásban beszélt is a csapattársaival és a hírek szerint arra biztatta őket, fejezzék be a félbeszakított meccset. A mérkőzést végül le is játszották, de az esélytelenebb finnek nyertek Pohjanpalo góljával Hiába volt dán mezőnyfölény, még büntetőből sem tudtak gólt lőni.

Mit láttak, de mit nem vettek észre a focifanatikusok?

A legelső és legfontosabb, amit az eredmények, pontok és gólkülönbségek világában gyakran elfelejt az ember, hogy a pályán lévők is ugyanúgy emberek, mint akik őket nézik és az ő életük is hasonlóan törékeny lehet, mint bárki másé. Az eredmények eltörpülnek az ilyen tragikus esetek mellett, az egészség és az élet mindennél fontosabb. Viszont sajnos nem csak fontos és pozitív tanulságai voltak ennek az estének. Reflektorfénybe kerültek például az eseményt közvetítő médiumok. Több országban nagy undort váltott ki a szenzációhajhász magatartás.

Itthon az M4 stúdiójában két volt válogatott focista szakértett. Egyikük már akkor úgy érezte, hogy folytatni kellene a meccset, amikor az eszméletlen Eriksent éppen csak levitték a pályáról. A műsorvezető és a másik szaki, miután magukhoz tértek a dupla sokkból, nagyon diplomatikusan, de elkezdték csitítani a smirglilelkűt. Nem sok sikerrel jártak, mert emberünk több kapcsoláson keresztül is azt hangsúlyozta, nem érti miért nem megy még a játék, és nem érti azt sem, mire ez a felhajtás. Amikor pedig megérkezett a stúdióba a hír, hogy a játékost stabil állapotban kórházba szállították, újra méltatlankodni kezdett, hogy akkor most már végképp mehetne tovább a játék. Nem értette, nem értette, nem értette… Még most sem értem, mit nem értett!?

De nem csak hazánkban játszódtak le hihetetlen jelenetek a stúdióban. A BBC rendezője jó ötletnek találta, hogy az egyik kamera az eszméletlen Eriksent vegye, amikor pedig a dánok körbeállták a hordágyat, akkor a lelátót láthatták a nézők, ahol a játékos felesége testközelből nézte végig, hogy férjét és gyermeke apját igyekeznek újraéleszteni. Sabrinát Kasper Schmeichel és Simon Kjaer igyekeztek megnyugtatni.

Mi várt Eriksenre?

Azt azonnal tudni lehetett, a kontinenstorna véget ért a dán klasszis számára, de a karrierje korántsem. Az olasz bajnokságot ugyan el kellett hagynia, mert a Seria A szabályai nem engedték pályára lépni a szívébe ültetett szerkezet miatt. Így közös megegyezéssel szerződést bontott az Interrel és nyáron a Brentfordhoz igazolt, így a dán királyfi visszatért a Premier Leaguebe. Az első meccsét a Norwich City ellen megnyerte 3-1-re. Ha az egészsége engedi, hatalmas segítsége lesz a frissen feljutott kiscsapatnak. És az egészsége úgy néz ki, engedi, ugyanis a dán válogatottba is visszatért. Múlt szombaton Hollandia ellen a félidőben állt be, és alig két perccel később gólt is szerzett a 4-2-re elveszített meccsen. Kedden pedig Szerbia ellen kezdőként és csapatkapitányként vezette a dán válogatottat és az 57.percben ismét eredményes volt, a meccset simán, 3-0-ra nyertek az északiak.

Eriksen, Isten hozott!

Facebook Comments