Az olasz, aki félbehagyta az angol melót

Az olasz, aki félbehagyta az angol melót

Az olasz, aki félbehagyta az angol melót

Alig több, mint másfél éve a Daily Football egy „elemzéssel” bosszantotta fel az Everton drukkereit. Arról írtak, hogy hiába költöttek el fél milliárd eurót, a csapat csak rosszabb lett, ami 2021-ben a hetedik helyet jelentette. Az akkor vörösre sértődött kékek, most a kieső helyről visszasírják a közeli múltat, a régmúltról viszont már álmodni sem mernek.

Az elmúlt három évben páternoszteren jöttek az edzők az Evertonhoz, de nem csak ez volt szokatlan a drukkereknek, hanem az állandó feszültség is a középszerűség miatt. 1951 óta nem álltak ilyen rosszul a bajnokságban, bár akkor még csak ideiglenes tartózkodtak a tabella alján. Nézzünk hát körbe a Goodison Parkban!

Carlo Ancelotti, a mézesmadzag

A tavalyi évet a tizedik helyen zárta a Toffees, ami az ő történelmükhöz képest felejthető. Európai szereplésre fikarcnyi esélyük sem volt, de az olasz mester azért egy-két nagy skalpot begyűjtött idény közben. Megverték az Arsenalt, megverték a Chelseat és egy történelmi győzelemmel az Anfielden a városi rivális Liverpoolt is. Mit ad a sors, pont amikor újra megérezhették az Everton szurkolói, milyen érzés meccs után egy sörözőbe nem bánatosan bemenni, a Real Madrid visszahívta Ancelottit. Az olasz félbehagyta az angol melót, ami miatt még a hidegnél is fagyosabb britek is árulónak hívták.

Kettősügynök Ancelotti helyén?

Rafael Benitez ült le az olasz menedzser helyére, ami a város nem csak kék, de piros oldalán is hatalmas ellenszenvet váltott ki. A spanyol korábban a Liverpool edzője volt, vele nyerték meg 2005-ben a Bajnokok Ligáját, de még így is érthetetlennek tűnt, miért pont őt hozták a kispadra az Evertonnál. Benitez egyszer például azt nyilatkozta: az Everton egy kis csapat. Egy normális helyen, labdaszedőnek sem vennék fel, de a kéket menedzsert csináltak belőle.

Az kétségtelen, hogy szakmailag kiváló edzőről beszélünk, aki számtalan címmel rendelkezik, de ez szinte senkit nem érdekelt a városban. A sportigazgató sem volt boldog, ő két éven át arról győzködte a klub vezetőit, hogy a Brightont irányító Grahan Potterre lenne szükségük, és már másodjára sem hallgatott rá senki. 28 millió font Iwobiért, 25 millió Ben Godfreyért és 200 ezer font hetente James Rodrigueznek – ezek még az Ancelotti éra igazolásai, amelyekbe a holland sportigazgatónak nem sok beleszólása volt.

Az ehhez hasonló húzások taszították a pénzügyi fair play szabályok megsértése felé az Evertont. Jól kezdték az idényt Benitezzel, de amint Calvert-Lewin megsérült és a védekezés nem működött jól, már a 15-ik helyen tanyáztak. 294 percig nem lőttek gólt, az angol csatár helyen játszó Rondon 550 perc alatt háromszor talált kaput, de gólt egyikből sem szerzett. A közönségkedvenc Lucas Digne kritizálta a spanyol edzőt, miközben ő 13 meccsen „nem vett részt gólban”, ami a klubnál töltött ideje alatt még sosem fordult elő. Az Arsenal elleni meglepetés győzelem előtt Digne ki is került a keretből, télen távozott is az Aston Villába 27 millió fontért.

A sportigazgató is felállt, hiszen akkor már mindenkinek világos volt, hogy a tulaj abszolút Benitez párti. Télen övé lett az átigazolások feletti teljes uralom, akkor újabb 34 millió font ment el két bekkre, Mikulenkora és Pattersonra. Január 16-án azonban a spanyol edzőt is kipenderítették, a Norwich elleni 2-1-es vereség lehetett az utolsó szög a koporsójában. Ekkor a csapat 6 pontra volt a kieső zónától. Az iráni-angol milliárdos tulajdonos Frank Lampardot igazolta a csapat élére, a szurkolókat pedig a korábbi Chelsea legenda támogatására kérte. Februári kinevezése óta ő sem muzsikál túl jól, a csapat immár a kieső zónában van, igaz, ha megnyeri elmaradt meccsét, 1 ponttal kikerülhet onnan. Egyéni hibák hátul, impotencia elől, rossz védekezés pontrúgások után és a harci szellem hiánya – így lehetne összefoglalni tömören az Everton játékát. És persze a sérülések sem segítették a csapatot, Mina, Delph és Townsend is kidőltek a közelmúltban, igaz a kolumbiai védő már játszott a hétvégi, Chelsea elleni győztes bajnokin. A téli szerzemények közül Patterson sérült, El Ghazi alig játszik, Donny van de Beek első pár meccse után saját maga árnyéka, Dele Alli pedig alig kap lehetőséget, amikor pedig a pályán van, látszik rajta, már nem az igazi. A tavalyi 121 millió fontos mínusz és az elmúlt négy év 255 millió fontos vesztesége tarthatatlan a Championshipben, így, ha nem maradnának bent, akkor a baj nagyobb lenne, mint eddig, hiszen ez legalább 60 millió fontos bevételkiesést jelentene.

Leicester City, Watford, Brentford, Crystal Palace, Arsenal – ez az utolsó öt meccs még akkor is kemény lenne az Evertonnak, ha feszes rend lenne náluk. Így azonban a szokásos fohász kevés lesz a bentmaradáshoz!

Facebook Comments