Egy kiscsapat a totószelvényről felkerülhet a BL-főtáblára

Egy kiscsapat a totószelvényről felkerülhet a BL-főtáblára

Egy kiscsapat a totószelvényről felkerülhet a BL-főtáblára

Az Udinese a másod-és harmadosztályú bajnoki címen kívül soha semmit sem nyert, csak egy árva Intertotó-kupa porosodik a klubházban, száz éve játszott utoljára olasz kupadöntőt és majdnem hetven éve kaptak ezüstérmet a Serei A-ban. A szerethető kiscsapat most azonban már a harmadik helyen áll, ami Bajnokok Ligája indulást ér.

Eddig a kiesés elkerülése, most a BL-főtábla a cél?

Di Natale tíz éve 23 góllal az ötödik helyre vezette az Udinését, utána azonban a tabella alsóházába csúszott a csapat és nem az európai kupaszereplésről, hanem inkább a stabil bentmaradásról álmodtak. A tavalyi tizenkettedik hely után a most a harmadik helyen állnak.

A nyári kiadások

Érkezett egy új, hórihorgas csatár Beto, a Portimonense csapatából. A portugál támadó az első 6 meccsen már 4 gólt lőtt, az érte fizetett 7 millió euró eddig aprópénznek tűnik. A Watford balbekkje, Kamara 19 millióért érkezett, de ő az idényt még Angliában tölti kölcsönben. De hogy miért küldték vissza, ha ennyi pénzt adtak érte? Nem csak azért, mert a tulajdonos, Giampaolo Pozzo fia az angol egyesület tulajdonosa, hanem mert Udogie helyére szerezték az elefántcsontparti védőt, de a Spurs belement abba, hogy ezt az évet még a Seria A-ban töltse a fiatal olasz. Örülnek is neki a gárda drukkerei, máris két gólt szerzett, játékára pedig csak pozitív jelzőket használ a kőszívű olasz szaksajtó is. Távozott még Molina és Soppy is, összesen 29 millióért. Számtalan kölcsönbe adott és vett játékos után 4 milliós plusszal zárta a nyarat a csapat, amely illik a klub profiljába. Az Udinese ugyanis jelentős összegeket fordít fiatal tehetségek felfedezésére, akiket olcsón igyekszik megszerezni, majd drágán továbbadni. A Barcelona innen vette meg Alexis Sanchezt, az Inter pedig Samir Handanovicot.

Egy ősz, ami lehetett volna szebb is

Egyik csapat sem szeret az éppen aktuális bajnoknál kezdeni, idén az Udinésének azonban pont a Milan jutott az első körben. Az első félidőben tartotta még magát a csapat, de végül 4-2-re kaptak ki Pioliéktól. Jött hazai pályán a tavaly egyetlen ponttal bentmaradó Salernitana, ez a meccs sima győzelem is lehetett volna, de Neuhen Perez az első félidő hosszabbításában egy jogos, de teljesen felesleges pirossal kaszálta el csapata meccsét, 0:0 lett a vége. A harmadik fordulóban egy izgalmas meccsen fordítottak és nyertek Monzában 2:1-re. A tavaly hetedik Fiorentina ellen otthon egy korán megszerzett vezetést hősiesen megőriztek, és bár a labdát a második félidőben közel 90 százalékban a vendégek birtokolták, a három pont maradt Udinében. Majd jött a második igazán nagy falat, a nyáron megerősített Róma. José Mourinho csapatát már az ötödik percben mattolták, a második félidőben még háromszor, a farkasok egy méretes zakóval mehettek haza a fővárosba. A Sassuolo következett, akik egy gólos előnnyel és tíz emberrel vágtak neki a második félidőnek. A nyomást a 75 percig bírták, Beto egyenlítő gólja után lőttek még kettőt a hosszabbításban, így 3-1 lett a vége. Holtversenyben a második legtöbb gólt szerezték és egy pontra vannak csak az első Napoli-tól úgy, hogy most az Intert verték meg 3-1-re.

Ki irányítja a csapatot?

Andrea Sottil egy 48 éves olasz edző, játékosként körbejárta a csizma szinte minden sarkát, 410 olasz bajnokival a lábában vonult vissza 2010-ben. 1999 és 2003 között játszott az Udinében is, az ezredfordulón egy Intertoto kupát is nyert a csapattal. A felnőtt válogatottig sosem jutott el, védőkből akkoriban sem álltak rosszul a Squadra Azzuránál, az U-21-ben azonban bemutatkozhatott. 2011-ben a harmadik ligában kezdett edzősködni, az elmúlt évtized nagy részét Seria B-s csapatok irányításával töltötte. Egy meccsre volt attól, hogy az Ascolival feljusson az élvonalba, de amikor ez nem sikerült, közös megegyezéssel távozott, másnap pedig megkapta élete első Seria A-s megbízását az Udinesénél. Játékosként nyert már ’96-ban egy olasz kupát a Fiorentinával, de edzőként még várat magára az első nagy trófea. 2011 óta 44%-os győzelmi aránya van Sottilnak, csapatai gólkülönbségei általában pozitívak voltak, korábbi védő létére a támadó foci híve, előszeretettel játszatja csapatait 3-5-2-es vagy 3-4-3-as hadrendben. A nagy áttörés éve lehet ez nem csak az Udinese, hanem az edzőnek is.

Egy biztos, érdemes lesz szemmel tartani, mi folyik az olasz bajnokságban, főleg a szlovén határtól nem messze, Udine városában.

Facebook Comments