Nemzeti válogatottak mellett kultúrák is összecsapnak Katarban

Nemzeti válogatottak mellett kultúrák is összecsapnak Katarban

Nemzeti válogatottak mellett kultúrák is összecsapnak Katarban

Most egy olyan világbajnokság kezdődik, aminek múltja nincs, de remélhetőleg jövője sem lesz. Rémhírek, alkoholtilalom, korrupció, homoszexualitás – foci helyett egyelőre ezek a hírek uralták a katari világtornát.

Idén először

Ez a világbajnokság lesz az első, ahol a koronavírus alatt megszokott öt cserelehetőséggel élhetnek az edzők, de első lesz abban is, hogy a szövetségek már majd’ három csapatnyi, 26 játékost vihettek magukkal, tudnak tehát kiből válogatni. Női játékvezetők és partjelzők is lesznek a tornán, összesen hatan és bár a videóbírót 2018-ban láthattuk már, de nem az idei formájában. Mostantól egy félautomata rendszer követi a játékot, ami három dimenziós képekkel segíti a VAR szobában dolgozók munkáját. Sőt, 13 helyett 25 szakember figyeli majd az eseményeket, ami garanciája lehet annak, hogy ha Frank Lampard nem 2010-ben, hanem most lőne (nem)gólt a németeknek, akkor az Katarban érvényes lenne.

A téli rendezés előnye(!) és hátrányai

Egyértelmű volt már amikor 12 éve Katarnak ítélték a tornát, hogy a meccseket nem lehet nyáron megtartani, hiszen 50 fokban képtelenség focizni. A novemberi kezdés legnagyobb előnye, hogy a játékosok szezon közben vannak talán a legjobb formájukban, amit most százmillióknak mutathatnak meg. Bármennyire is igyekeztem, ennél több pozitívumot nem találtam. A mínuszos oldalon több dolgot lehet sajnos említeni. A legszembetűnőbb a hiányzók listája, aminek hosszúságáról nem a rendezők tehetnek… Vagy mégis? Hiszen idény közben a jó formán túl, a sérülések is könnyebben jönnek a leterheltség miatt, azzal a különbséggel, hogy a nyári tornákon több idő van a gyógyulásra.

Mané, Benzema, Nkunku, Kimpembe, Gaya és Correa csak azon nagyobb nevek, akik a helyszínen sérültek meg és haza kellett menniük, de Pogba, Kanté, Reece James, Chilwell, Maignan, Werner, Jota, Reus, Smith Rowe, Wirtz és sokan mások már ki sem utazhattak Katarban. Hogy a felsoroltak közül hányan épülhettek volna fel, ha a megszokott, nyári lebonyolítás szerint rendezik a vb-t, nem tudni. Egy biztos: az utóbb említett játékosok nagy árat fizettek a győztes katari pályázatért. A szokások rabjain kívül is sokakat érintett érzékenyen, hogy át kellett variálni a nemzeti bajnokságokat és a kupasorozatokat is, további kellemetlenségeket okozva ezzel sok szövetségnek és persze a drukkereknek is.

 A díszlet

Gyönyörű környezetben zajlik majd a vb, de ennek a hírek szerint nagy árat fizettek a rendezők! Az elmúlt 12 évben ugyanis legalább 6500 építőmunkás halt meg a szállodák, utak, tömegközlekedési eszközök és stadionok építésén. Ezek jelentős részét a házigazda ország betegségekre fogja, felelősséget nem vállal. A Budweiserrel kötött több tízmillió dolláros szerződése ellenére az utolsó pillanatban most mégis úgy néz ki, nem lehet majd alkoholt kapni sem a stadionokban, sem azok környékén. Sajnos nem a fociról szólt az sem, hogy a világbajnokság nagykövete, Khalid Salman nemrégiben “agybaj”-nak nevezte a homoszexualitást. Az LMBTQ+ közösséggel szemben tanúsított kijelentések a nyugati világban hatalmas felháborodást váltottak ki, egyre több nemzeti válogatott jelenti be, hogy szivárványos csapatkapitány karszalaggal állnak majd fel minden meccsen.

Az angol, az amerikai, a német, a dán és a walesi csapat is bírságra számíthat, hiszen, ha minden igaz, ezek a gárdák biztos kiállnak majd az LMBTQ+ közösség mellett Katarban is. Ezek után szinte minden ország játékosaitól megkérdezték újságírók, terveznek e hasonlót. Hugo Lloris, a címvédő francia válogatott csapatkapitánya is megkapta a kérdést, amire a kiváló kapus elmondta, 12 éve, amikor a FIFA ideítélte a rendezés jogát, tisztában volt az ország és a nyugati kultúra közti különbségekkel, így a célegyenesre ráfordulva már ne a játékosoktól várják el, hogy kiálljanak ezekért az ügyekért, hiszen az ő dolguk elsősorban a foci. Hozzátette, Franciaországban rengeteg külföldit fogadnak be, akiktől elvárják, hogy az ő törvényeik szerint éljenek, az ő szabályaik szerint játszanak. Lloris ezt teszi majd, az angolok csapatkapitánya Harry Kane azonban nem. A Tottenham két sztárja hasonlóan a focielithez, ebben a kérdésben megosztott.

Egy biztos. Az idei világbajnokság után a labdarúgás már nem lesz olyan, mint azelőtt.

Facebook Comments