Akinek túl gyorsan lepörögtek a csoportmeccsek, most utoljára vehet egy nagy levegőt!

Akinek túl gyorsan lepörögtek a csoportmeccsek, most utoljára vehet egy nagy levegőt!

Akinek túl gyorsan lepörögtek a csoportmeccsek, most utoljára vehet egy nagy levegőt!

Egy rakás kritika, de talán még több meglepő eredmény született a csoportmeccseken. Nézzük, mi történt, hogy megérthessük, mi történik!

A-csoport

A végeredmény nem meglepő, de szoros volt az utolsó pillanatokig az A jelű kvartett. Hollandia elsőként ment tovább, de igazán meggyőző játékot nem láthattunk az Oranjétől, az Ecuador elleni döntetlen hízelgő eredmény volt Van Gaal csapatának. Szenegál végül Ecuador legyőzésével jutott tovább, a két afrikai csapat egyaránt megérdemelte volna a továbbjutást. Katar pedig minden negatív rekordot megdöntve 1:7-es gólkülönbséggel esett ki, szerzett pont nélkül. Ilyen soha nem történt még házigazda országgal.

B-csoport

Az erősen kezdő angolok és stabilan védekező amerikaiak jutottak tovább a második csoportból, Iránnak az egy ponttal záró Wales legyőzése sem volt elég a továbbjutáshoz. 1986 után ennél acélosabb eredményt vártak sokan a Gareth Bale vezette Walestől, akik azonban akciógólt nem is szereztek.

C-csoport

Lejátszottnak tűnhetett ez a négyes, de már az első meccsre felkapta a fejét a nagyvilág. A 36 meccse veretlen Argentína Lionel Messi vezetésével Szaúd-Arábia ellen kezdett, az első félidőben 1-0-ra vezettek is a Gauchók, úgy ráadásul, hogy három góljukat is elvették les miatt. A második félidőben nagyot pörgött a világ, öt perc alatt megfordította a meccset az arab gárda. Aztán az utolsó helyre jósolt szaúdiak hiába domináltak Lengyelország ellen, Szczesny klasszis teljesítményének is hála, 2-0-ra elvesztették a második meccsüket. Mexikó elverése után Argentínának nyerni kellett a továbbjutáshoz, itt is büntetőt védett a lengyel kapus, de ez sem volt elég, itt is 2-0-ra nyertek Messiék. Ha az ezzel párhuzamosan zajló másik meccsen Salem Al Dawsari nem szerez gólt a hosszabbításban, a lengyelek azonos gólkülönbség és egymás elleni mérleg miatt csak a kevesebb sárgalapjuk miatt jutottak volna tovább, amire csak egyszer volt eddig példa a világbajnokságok történetében.

D-csoport

A címvédő franciák mellett Dánia tűnt szinte biztos továbbjutónak, Ausztrália és Tunézia nem látszott egy kalibernek az európai nagyokkal. Deschamps csapata a második kör után már biztos továbbjutó volt, a Tunéziával döntetlent játszó dánoknak Ausztrália legyőzése elég lett volna a továbbjutáshoz, de Eriksenék kikaptak az utolsó körben is, így szégyen-szemre egyetlen árva ponttal utazhatnak haza. Tunézia pedig hősiesen küzdve győzte le a tartalékos franciákat, de ez is kevés volt a továbbjutáshoz, az Aussiek mentek tovább.

E-csoport

A C-csoporthoz hasonlóan ez is egyértelműnek tűnt. Német-spanyol továbbjutás, csak a sorrend volt kétséges. Luis Enrique csapata hét gólt be is rámolt Costa Ricának, a németek viszont hatalmas meglepetésre 2-1-re kaptak ki a szervezett japánoktól. A német- spanyol 1-1 lett, Keylor Navasék pedig 1-0-ra verték Japánt. Az utolsó fordulóban még az összes csapat továbbjuthatott volna, pár percre pedig úgy álltak a dolgok, hogy sem a németek, sem a spanyolok nem jutnak tovább, végül a csoportelső Japán mögött Spanyolország ment tovább. Az izgalmak mellett a japán szurkolókra nem csak mi, hanem a katari takarítók is sokáig fognak még emlékezni.

F-csoport

Papíron ez a csoport tűnt talán a legkiegyenlítettebbnek, végül azonban itt is borult minden előzetes számítás. Kanada szép játékkal kapott ki Belgiumtól 1-0-ra, a Marokkó és Horvátország pedig 0-0 lett. Hatalmas meglepetésre Marokkó simán, 2-0-ra verte a világranglista második belgákat, Horvátország pedig kiütötte 4-1-el a kanadaiakat, akik az utolsó meccsüket is elvesztették Marokkó ellen 2-1-re és mivel a belga-horvát gól nélküli döntetlen lett, Belgium és Kanada repül haza idő előtt.

G-csoport

Nem volt kérdés, hogy a Tite vezette Brazília a csoport favoritja, a szerbek, a svájciak és a kameruniak pedig a második helyért mehetnek majd. Brazília az első két meccsét megnyerve már biztos továbbjutóként egy tartalékos csapattal kapott ki Kameruntól a harmadik körben, a második helyre pedig Svájc fért oda. A szerb csapat körül több botrány is kirobbant, de pontból csak egyet hoztak össze déli szomszédaink, így ők tökutolsóként zárták a világbajnokságot.

H-csoport

Az abszolút esélyes Portugália, a brazilokhoz hasonlóan, a harmadik kört már biztos továbbjutóként várta, a másik három csapat pedig fej-fej mellett állt. A körbeverések csoportjában végül Dél-Korea lett a második, akik egy utolsó percben szerzett góllal verték Ronaldoékat, több lőtt találatuknak hála pedig Uruguayt hagyták le. Ghána nem tudott bosszút állni 2010 miatt Luis Suarezen, amikor is az uruguayi támadó a dél-afrikai világbajnokság negyeddöntőjében a 120. percben kézzel ütött ki egy lövést, amiért piros lapot kapott, az afrikaiak pedig büntetőt lőhettek, de azt Asamoah Gyan a felsőlécre bombázta. A tizenegyespárbajt a dél-amerikaiak nyerték, összetörve ezzel az afrikai milliók álmait.

Álmok és rémálmok a kieséses szakaszban is lesznek, méghozzá több is!

Facebook Comments