Bár szobrot érdemelne, lehet, hogy szerződést sem kap a City sztárja

Bár szobrot érdemelne, lehet, hogy szerződést sem kap a City sztárja

Bár szobrot érdemelne, lehet, hogy szerződést sem kap a City sztárja

 Ilkay Gundogan, a City ezermestere. Szinte bármilyen feladatot mesterfokon elvégez, sőt, szeretik Manchesterben, szereti Manchestert, ennek ellenére lehet, hogy mennie kell. Nézzük, miért!?

“Ő mindent meg tud csinálni, és mindent, amit csinál, jól csinál”” – mondta Guardiola, akinek kijelentését Gundongan nem a múlt hétvégén, a Leeds ellen igazolta, amikor Rodri helyett mélyen, hátrébb játszott a középpályán. A német/töröknek ez is csak egy feladat volt a sok közül, amit nem bíznak bárkire – most is szinte hibátlanul játszott, védekezésére nem lehetett panasz és még két remek gólt is összehozott, amik már az első félidőben bebiztosították a City győzelmét.

Vasárnap az Everton ellen visszatért a megszokott támadó szerepéhez és kétszer újra betalált, az első gólt egy lenyűgöző mozdulattal, a másodikat pedig szabadrúgásból szerezte. Nem véletlen ez a teljesítmény: a 2018-19-es idényben Fernandinho helyetteseként játszott középpályán, Guardiola akkor azt mondta, hogy abban az évben nem nyerhették volna meg a bajnokságot Gundogan nélkül. Volt még azonban házi gólfelelős is, amikor a Citynél a hamis kilenceshez hasonlító poszton láthattuk a német játékost. Azóta már ott egy bizonyos norvég támadó robotol.

A történelem megismétli önmagát?

Hiányzott már Guardiola csapatából Vincent Kompany, David Silva vagy Sergio Agüero, de az az ember, aki mindhárom poszton, mindhárom játékost helyettesíteni tudja, az nem egyszerűen hiányozna, az már pótolhatatlan veszteség lenne. De lehet, hogy az lesz, ugyanis nyáron lejár a szerződése…

“A szerződésről azt mondtam, hogy a klub is dolgozik rajta, és ismerik az álláspontomat, a klub felettem áll, de együtt hozzuk meg a döntéseket, legyenek azok jók vagy rosszak” – mondta a City menedzsere a Leeds elleni meccs után. Ezek a megjegyzések mutatják, hogy Guardiola azt szeretné, ha a 32 éves játékos maradna, bármi történjék is, de az ő véleményét nem osztja mindenki a klub vezetésében.

Úgy tűnik, hogy ez egy érzékeny téma, mert amikor nem először megkérdezték Guardiolát, szeretné-e, hogy a klub mindent megtegyen annak érdekében, hogy megtartsák Gundogant, egyszerűen azt mondta: “Igen.” Nem is akart tovább beszélni erről a témáról.

Tehát nyilvánvaló, hogy a vezetőedző szeretné megtartani, de a klub nem minden áron. A probléma az, hogy a City mindössze egy évvel szeretné meghosszabbítani a szerződését, Gundogan pedig maradna, de szeretne legalább még két évet. És jön az újabb kanyar: a Barcelona két évet kínál, és ez vonzó a német középpályásnak.

A Citynél nem szivaccsal gurigáznak, még akkor sem, amikor a média és a közönség nem érti, például amikor elállnak egy olyan játékos megszerzésétől, akit nagyon szeretnének, mert az ár túl magas, ami furcsa, hiszen van pénze a Citynek dögivel. Mindezt szem előtt tartva, milyen érvek szólnak a két éves szerződés ellen Manchesteri oldalról?

A jelenlegi gondolkodás pénzügyi és szakmai része is érthető talán. Guardiola elmondta a véleményét a futballoldalról, de ez, talán meglepő módon nem volt elegendő ahhoz, hogy meggyőzze a döntéshozókat, legalábbis még nem.

Kezdésként, ha megtartanák Gundogant egy olyan nyáron, amikor Bernardo Silva is távozhat, az két azonnali előnnyel járna: nem veszítenének egyszerre két klasszis játékost, és nem lenne akkora hatása Bernardo távozásának. Ezzel együtt az utóbbi hetekben, még akkor is, amikor ragyogóan teljesített, úgy tűnt, hogy Gundogan a mérkőzések végére elfárad, és az ördög ügyvédjeként mondhatnánk, hogy a klub attól tart: drasztikusan visszaesik majd a teljesítménye, hiszen októberben lesz 33 éves.

Az életkor egy tényező, és lehet, hogy a City szeretne elkerülni egy újabb Fernandinho-s helyzetet: a brazil utolsó évében háttérbe szorult és csak ha nagyon muszáj volt, akkor került be a csapatba, de ugyanakkor még mindig kulcsfontosságú volt a City pályán kívüli dinamikájában, vezetői szerepében, hasonlóan, mint Gundogan.

Fernandinho egy megbízható játékos volt, aki beállhatott, amikor másoknak pihenésre volt szüksége kevésbé fontos mérkőzéseken, bár hozzá kell tenni, hogy pályafutása utolsó mérkőzésén az Aston Villa elleni győzelemmel végződő meccsen félidőben a teljesítménye és nem a fizikai állapota miatt cserélték le.

Gundogannál ma még egyik cserefeltétel sem adott…

Facebook Comments