Minden tankolásnál jusson eszünkbe, hogy egy kicsit mi is hozzájárulunk egy-egy őrületes szaúdi átigazoláshoz

Minden tankolásnál jusson eszünkbe, hogy egy kicsit mi is hozzájárulunk egy-egy őrületes szaúdi átigazoláshoz

Minden tankolásnál jusson eszünkbe, hogy egy kicsit mi is hozzájárulunk egy-egy őrületes szaúdi átigazoláshoz

Ha figyeljük az olajkitermelést, láthatjuk, miért tud kifizetni felfoghatatlan nagy összegeket profi játékosokért a jelentéktelen múlttal és alig látható jelennel rendelkező arab liga. A szaúd-arábiai állami olajcég például tavaly a saját tavaly előtti bevételi rekordját döntötte meg: 2022-ben 161 milliárd dollár profitot termelt – és ez csak az egyik cég bevétele a térségből. A hordónkénti árak előtt azonban nézzünk körbe Európában!

Ez az a nyár végre újra a magyarokról szól!

Szoboszlai Dominik liverpooli bemutatkozását még fel sem dolgozta a kellemes hírekre korgó gyomorral váró magyar drukker, amikor kiderült, Kerkez Milos is egy PL-csapatnál landol. A még mindig csak 19 éves védő a Bournemouthban folytatja majd a pályafutását. A transzfer több, mint 15 millió euróba került az angoloknak, akik minden bizonnyal Llyod Kelly helyére, a kezdőcsapatba igazolták le Milost.

A sorba Szalai Attila is beállt, de ő nem Angliába, hanem Németországba szerződött – 12 millió euróért hagyta el a Fenerbahcét és írt alá a Hoffenheimhez. Az említett összeg alapjáraton elmegy a fülünk mellett, de azt azért jó, ha tudjuk: ez a 12 millió euró a második legnagyobb összeg, amit a német klub valaha játékosért fizetett.

A szaúdiak nem lassítanak

Az Al Nassr Alex Telles és Seko Fofana, az Al Ahli Allan Saint-Maximin és Riyad Mahrez, az Al Ettifaq pedig Jordan Henderson és Moussa Dembelé leigazolását jelentették be. És ez csak az elmúlt 7 nap termése, nem beszélve a hihetetlen mennyiségű hírről, hogy kikkel tárgyalnak még (ilyen például Sadio Mané). A legfrissebb értesülések szerint 300 millió eurós (!) ajánlatot tettek a PSG-nek Kylian Mbappé játékjogáért. A francia támadótól egyelőre nem érkezett (nyilvános) reakció, a klub azonban egyértelműen hajlik az üzletre. Fabrizio Romano úgy tudja, akár ha csak egy évre írna alá a francia, azt is elfogadná az Al Hilal, akik készek akár heti 13 millió eurós (!!!) fizetést adni a világbajnok támadónak (ennek a pontos struktúrája és kivitelezése nem egyszerű és még nem is publikus semmi az ajánlatról). Egyetlen épeszű magyarázat lehet erre: tudják, hogy legkésőbb jövő ilyenkorra a Föld helyet cserél a Holddal és addig szeretnék elkölteni az összes pénzüket. A golf és a ketrecharc után a focit is megtudják venni?

Európa is igyekszik

Egyelőre nem kavart akkora port az öreg kontinens, mint szokott, de azért a csapatok itt sem álltak le. Marcel Sabitzer például 19 millióért igazolt a Bayernből a Dortmundba, a Fulham pedig 5,5 millió fontért szerezte meg Raul Jimenezt a Wolvestól. Rá azért is lesz szükségük, mert az elsőszámú gólgyárosuk, a szerb Aleksandar Mitrovic az Al Hilallal tárgyal. De nemcsak a támadóját hívták az olajmágnások a Fulhamtől, hanem Marco Silva vezetőedzőt is vinnék, bár őt az Al Ahli kereste meg. A portugál mester két év alatt 40 millió eurót keresett volna, de visszautasította (!!!) az ajánlatot. A londoniakhoz egy évre ingyen visszatér továbbá a brazil Willian.

A Fenerbahce bár Szalait elveszítette, a Dusan Tadic-Edin Dzeko párossal erősített, ráadásul teljesen ingyen. A Galatasaray 10 millióért szerezte meg Mauro Icardit a PSG-től és ingyen Wilfried Zahát a Crystal Palacetól. Ha már PSG: a francia bajnok visszavásárolta Xavi Simonst a PSV-től, ami csak azért jöhetett létre, mert a játékos is rábólintott az üzletre. A holland tehetség azonban nem marad a következő szezonra, máris kölcsönvette őt a Lipcse. A Marseille Kondogbia után Aubameyangot, Renan Lodit és Ismaila Sarrt is megszerezték, a klublegendának számító Dimitri Payettől pedig elköszöntek.

Az Aston Villa 50 millióért szerezte meg Moussa Diaby-t a Leverkusentől, akinek szintén volt ajánlata a szaúdiaktól. Érdekesség, hogy pár éve azért hagyta el a Leverkusent és igazolt az Aston Villaba Leon Bailey, mert Diaby kiszorította a kezdőből. És bár a jamaicai nem alapember Unai Emerynél, de most lehet,szaporán hívja az ügynökét. Nem lustálkodott a német gárda sem, a francia támadó helyére 20 millióért leigazolták Victor Boniface-ot a St Gilloisetól. Az AC Milán 13 millió körüli összegért Noah Okafort, 20 millióért Tijjani Reijnderst, Samuel Chukwuezét pedig 28 millióért igazolta le, így bebizonyították mindenkinek, hogy nem csak a Chelseaből szeretnének erősíteni idén nyáron.

A Newcastle is beállt a sorba és a kieső Leicesterből ők is kiharaptak egy darabot, mégpedig 38 millió fontért Harvey Barnest kaparintották meg. Az Inter Miami Messi és Busquets után Jordi Alba játékjogát is megszerezte és Luis Suarezt is megkeresték – lassan át lehet majd keresztelni az együttest Barcelona öregfiúkra. A katalánok Victor Roque után Oriol Romeut igazolták le a Southamptonból, a Nottingham Forrest pedig 15 millió fontért szerezte meg a vörös ördögöktől Anthony Elangát.

Az Inter hivatalosan is eladta kamernui kapusát, André Onanát a Manchester Unitednek 50 millióért és már tárgyal is Yann Sommerrel, de addig is ingyen szerezték meg a Juventus kolumbiai játékosát, Juan Cuadradot. A legmeglepőbb hír azonban, hogy két éves pereskedés után minden vádpontban felmentették a nemi erőszakkal vádolt világbajnok francia védőt, Benjamin Mendyt. A játékost azonnal le is igazolta két évre a Lorient.

Facebook Comments