A kis olasz csapat, amelyik beleszól a nagyok dolgába

A kis olasz csapat, amelyik beleszól a nagyok dolgába

A kis olasz csapat, amelyik beleszól a nagyok dolgába

Idén szinte minden bajnokság kicsit más, mint a többi. Az egy fordulóra jutó meglepetések száma minden héten csúcsot dönt. Az olaszoknál sem megy minden a megszokott mederben. A Milán feltámadt, statisztából pedig főszereplő lett a Sassuolo, kié lehet idén a Scudetto?

Hét éve van az elsőosztályban az észak-olasz kisváros csapata a Sassuolo, de az idei szezon az első, amikor nem csak beszólnak, hanem beleszólnak a nagyok dolgába. Hiába volt tavaly pár szép meccsük (otthon verték a Rómát, idegenben a Laziót) senki nem gondolta, hogy a kilencedik fordulóban, az Inter lesz az első csapat, amely meg tudja verni a zöld-feketéket. Idén ugyanis már begyűjtötték a Napoli skalpját és a harmadik helyen áll De Zerbi Roberto csapata.

Kis túlzással néhány hónapja a szertároson, a gyúrón és a portáson kívül mindenki elment.

A nyáron egy teljes középpályássor távozott. Stefano Sensi és Alfred Duncan, valamint Francesco Cassata is eligazolt, ráadásul mindhárman rivális csapatokhoz. Sensit az Inter vette meg, Duncant a Fiorentina, míg Cassatat a Genoa. A leltárnak azonban itt még nincs vége, a Sassuolo védelmét is kifosztották. Pol Lirola követte Duncant, ő is a Fiorentinába igazolt, Alessandro Tripaldellit pedig a Caglari szerezte meg.

Ezekkel a transzferekkel nyilvánvaló vált, hogy a minőségen túl, mennyiségi kérdés is lett az átigazolás, a csapatot szinte minden elemében meg kellett erősíteni. Dugók persze nem amiatt voltak a városközpontban, hogy sorra érkeztek a játékosok, de azért szép forgalom lehetett a stadion körül. A középpályára Maxime Lopezt vették kölcsönbe, a védelmbe Vlad Chirichest, Filippo Romagnat és Kaan Ayhant, a támadósorba pedig Grégoire Defrelt és Lukas Haraslint igazolták. Bár első látásra furcsa lehet, a transzferablakot közel 25 millió eurós profittal zárta a csapat.

Az előző bajnokság második felében nyolc meccsen volt veretlen a Sassuolo, és egy közepes túlzással csak azért nem tudott kilépni a középmezőnyből, mert döntetlent játszott a Juventusszal, és a Cagliarit sem tudta megverni. A csapat akkor még hiába kért beutazási engedélyt a nagyok közé, a Milan és a Napoli nem adta meg, mindkettőtől kikapott.

A mostani bajnokságban már az első meccsen leiskolázták a Caglarit, de mivel nem tudták belőni a tengernyi helyzetüket, 1-1 lett a vége. A következő megálló a Spezia elleni idegenbeli meccs volt, ahol sima 4-1-es győzelem lett a kitartó támadójáték eredménye, majd otthon az újonc Crotonénak is kiosztott egy négyest Zerbi Roberto csapata, ez a meccs is 4-1 lett. A bolognai kirándulás viszont már rázósra sikerült, 3-1-ről fordítottak a fekete-zöldek, 3-4-re, ez a bravúr a Torino elleni hazai meccsen már nem sikerült. Itt 1-3-ról „csak” egyenlíteni tudott a Sassuolo. Ezután jött az első igazi rangadó, a Stadio San Paoloba látogatott a csapat és kiváló kontrajátékkal 2-0-ra nyertek a Napoli ellen. A nagy skalp után (utoljára 2015-ben tudták megverni a nápolyiakat, akkor otthon) egy kisebb botlás következett az Udinese elleni hazai 0-0, de ezután Veronába látogattak a fekete-zöldek, ahol úgy nyertek 2-0-ra, mintha az része lenne az olasz Alkotmánynak. Az Intert tehát úgy fogadták szombaton, hogy nyolc forduló után veretlenül álltak a Seria A-ban. Ez a végeredményen nem látszott meg egyáltalán, mert a vendégek negyed óra alatt berámoltak két gólt, és bár nem játszott rosszul a hazai csapat, a vége 0-3 lett.

De mivel a Napoli kiütötte egy sima 4-0-al a Rómát, a Sassuolo maradt a harmadik helyen, rosszabb gólkülönbséggel az Inter mögött.

A csapat egyik húzóembere a 33 éves támadó,Francesco Caputo, aki 5 gólnál és 2 aszisztnál jár. Domenico Beradinak is 7 pontja van a kanadai táblázaton, az ő mérlege 4 gól és 3 gólpassz.

Meddig lesz elég a kezdeti lendület? Vagy összeért a tavaly is szép játékot játszó középcsapat? Az idő eldönti, egy azonban biztos. Tippmixgyilkos csapat lett a Sassuolo, akikre mindenképpen érdemes lesz odafigyelni idén. 

Facebook Comments