Egy családi vállalkozás ontja a gólokat a Bundesligában

Egy családi vállalkozás ontja a gólokat a Bundesligában

Egy családi vállalkozás ontja a gólokat a Bundesligában

Az Union Berlin felkerült a térképre – tavaly még csak ceruzával, idén viszont már tollal rajzolták rá. 2019-ben jutottak fel a Bundesligába, szinte azonnal cölöpöt vertek a mezőny felénél, most pedig tizenegy kör után már a hatodik helyen állnak. Huszonhárom gólt lőttek, grammra annyit, mint a Dortmund, a Lipcse és a Leverkusen. Skalpot hoztak a Hoffenheimtől és a hétvégén a Bayerntől is.

Stadion az öreg erdész házánál – ezt kell beírni Waze-ba, ha vírus után szeretnénk megnézni az Union Berlin valamelyik hazai meccsét. A Stadion An der Alten Försterei azonban nem (csak) stadion, hanem egy huszonkétezres családi ház. Mint a sorfal, álljanak itt a példák!

ELSŐ PÉLDA:

2004-ben hajszál híján csődbe ment a „kis” berlini egyesület – 1,5 millió eurót kellett előteremteniük ahhoz, hogy tovább focizhassanak az erdő széliek. Dirk Zingler, jelenlegi elnök és a szurkolók gyorsan összedobták a pénzt. Zingler a zsebébe nyúlt, a kemény mag viszont szó szerint a vérét adta a csapatért. Az önkéntes véradásért ugyanis akkoriban „zsebpénzt” kaptak a jótékony németek, és mivel ezrek álltak sorban a rendelők előtt, elég gyorsan megdagadt a kassza. És, hogy köd nélkül beszéljünk: egy harmadosztályú csapatról van szó! De, nehogy azt higgye bárki, ez volt a legmagasabb gyertya!

MÁSODIK PÉLDA:

2008-ban majd’ eldőlt a stadion, illetve a lelátó, ezért már szinte edzeni sem lehetett az Union Berlin stadionjában – nem volt mese, fel kellett újítani barlangot, de ezt a klub nem engedhette meg magának. Erre mi volt a B-közép válasza? 2500 szurkoló ingyen és bérmentve felgyűrte ingét, és neki állt helyre rakni a Stadion An der Alten Förstereit.

Megérte, amint hazatérhetett a Union, megnyerték a harmadik ligát és mentek a Bundesliga második vonalába, ahol évekig egy szívós középcsapatot láthatott a vörös-fehér tábor.

HARMADIK PÉLDA:

Hat évvel ezelőtt kiderült, hogy az Unoin stadionja nem szektorokból, öltözőkből, hanem előszobákból, és talán hálószobákból áll. A 2014-es világbajnokság alatt a német válogatott meccseit ugyanis minden helyi drukker a berlini stadion gyepére vitt kanapéjáról nézhette. Úgy tűnt, mintha a stadion, a világ legnagyobb nappalija lenne.

A 2016-17-es idényben az erdőszéliek igen közel kerültek a tűzhöz, a negyedik helyen végeztek – ekkor mert a főnök, Ziegler először a feljutásról beszélni. Valamit tudhatott, hiszen a 2018-19-es szezon igen jól indult, és igen jól végződött. Addig-addig nyertek derbiket, amíg a pótselejtezős harmadik helyen végeztek, ahol a feljutásért a VfB Stuttgartot kellett megverniük. Dávid és Góliát harcát ismét Dávid nyerte, idegenben lőtt több góllal. Hatalmas volt az öröm, mert először jutott be a berlini gárda az előszobából a hálószobába.

KILÉPTEK A HERTHA ÁRNYÉKÁBÓL!

Sokáig a Hertha volt az egyetlen fővárosi csapat a német első osztályban. Az újonc azonban nem csak meghúzta magát az elitben, hanem olyan skalpokat szerzett az első évében, mint a Mönchengladbach vagy a Dortmund, sőt, az első élvonalbeli berlini derbit is behúzták a Hertha ellen, amiből ugyan még nem derült ki, hogy ki a mezítelen, az viszont egyértelművé vált, Berlinben két gazda biztos, hogy van!

Az Union első évében újonchoz mérten a tisztes helytállás és a bennmaradás volt a cél, és ezt teljesítette is Urs Fischer csapata. Idén nyáron (mivel évek óta üres a kassza) főleg ingyen

igazoltak játékosokat. Nincs mit magyarázni: az Union a liga legszerényebb – nem, mondjuk ki őszintén, a legszegényebb egyesülete, így a bombaigazolásokat másnaposan sem várhat senki.

Érkezett azonban egy veterán harcos, a berlini Ibrahimovic, aki feltüzelte az öltözőt, motiválta a fiatalokat és közben ipari mennyiségben termelte a gólokat. Ő nem más, mint Max Kruse, a 32 éves csatár, aki korábban a Werder Bremen, a Wolfsburg, a Mönchengladbach, és a német válogatott csatára is volt. A Fenerbahce csapatából érkezett ingyen és gyorsan formába is lendült – 10 meccsen 6 gólja és 5 asszisztja volt.

Még a bajnokság első harmadában vagyunk, az Unión azonban legyártotta a tavalyi góljainak több, mint felét. De! Nem csak a támadósor remekel Kruse vezetésével, hanem a védelem is – erről már igazolásuk is van a berlinieknek – a listavezető Bayern is több gólt kapott, mint az erdőszéliek.

A védelem jobb szélén játszik ugyanis Christopher Trimmel, a tapasztalt csapatkapitány, aki már többször is kimagasló munkát végzett a sufniban. Egyszerre irányítja a védelmet és a csatársort, tulajdonképpen mindegy, merre néz, nem tud hibázni! A 33 éves védő ott volt az októberi “Hónap Játékosa” szavazás jelöltjei között is, olyan nevek mellett, mint Robert Lewandowski, Erling Haaland, Thomas Müller vagy Mats Hummels.

A két veterán vezetésével meddig juthat második elsőosztályú idényében az Union Berlin?

Ez a szezon tele van meglepetésekkel, de az már 2020-hoz képest is meglepő lenne, ha a megcsípnék az első 6 hely bármelyikét. De az idei év tapasztalatai alapján nem szabad leírni senkit sem, várjuk ki a végét. 

Facebook Comments