Már nem a Dortmund a trónkövetelő

Már nem a Dortmund a trónkövetelő

Már nem a Dortmund a trónkövetelő

Az elmúlt tíz évben megszoktuk, hogy egy bajnok és egy bajnokesélyes csapat van Bundesligában. A Bayern a bajnok, a Borussia az esélyes. Az idei szezonban azonban már féltávnál kiderült, a Dortmund nemhogy bajnok, de még bajnokesélyes sem lesz.

Fiatalok és rutinosok

A Dortmund egyik leggyengébb csapatrésze a védelem, a Top6-ban a második legtöbb gólt kapták. Az egyetlen védő, akire nem lehet panasz, az a veterán Mats Hummels, aki még mindig klasszis formában játszik. Mivel 32 éves, sokan leírták már, de idén is bizonyítja, a rutinjával tudja kompenzálni a sebességét. A kapus, Roman Bürki évek óta egy nagyon megosztó kapus, hihetetlen bravúrjai mellett égbekiáltó potyákból sincs hiány. Idén azonban megborult a mérleg, a bakikból egyre több van, a mentések pedig nem mennek úgy neki, mint ahogy egy top csapatban kellene. A tavalyi 69%-os védési hatékonysága idén 54%-ra esett, ez az egész bajnokság harmadik leggyengébb mutatója. Achraf Hakimi távozása sem segített. A helyén játszó rutinos belga, Thomas Meunier hátul jól teljesít, de a támadásokat nem segíti olyan hatékonyan, mint ahogy azt a marokkói tette (a belga xG mutatója 1,16,a marokkóié 2,84), ráadásul most ő is megsérült. Mivel Zagadoura sem számíthatnak, a Hummels mellett játszó Akanjinak minden meccsen játszania kell, így sok rotációs lehetősége nem maradt Terzic edzőnek.

Kamaszok és kiskorúak támadnak

Erling Haaland érkezése óta meghatározó támadó, bármikor és bárhonnan képes gólt lőni. Azonban amikor lesérült, 3 hétig nem igazán volt megfelelő helyettese az idei Golden Boy díjasnak. Youssoufa Moukokonak ez remek lehetőség volt, a 16 éves szupertini bemutatkozhatott a német első vonalban és az első gólját is megszerezte. Ez mérföldkő volt a szupertininek, de a klub vezetése lehet, hogy elszámolta magát, és a kelleténél nagyobb lelki terhet kapott a csatár.

Haaland visszatérése részben orvosolta a gólszerzési problémákat, de elég árulkodó, hogy a norvég center után Jadon Sancho a következő a csapat házi góllövő listáján, mindössze 3 góllal. Apropó Sancho, idén ő is elmarad a tavalyi formájától. Az xG és az xA (várható gól és gólpassz) mutatója sokat romlott. Valamelyik támadónak fel kéne nőnie Haaland mellé, hiába szórt 14 gólt, de egyedül nem nyerhet meg minden meccset.

A megoldás már a láthatáron?

A téli átigazolási időszakban csendes volt a Borussia, de nyáron több játékos is érkezhet Dortmundba. A német SkySports úgy tudja, Gulácsi Péterrel erősítene a sárga fekete alakulat, mivel a második számú kapus, Marwin Hitz a szezon végén ingyen távozik és Bürkivel pedig nem elégedett a klub. Sofiane Diop, a Monaco fiatal támadója is érkezhet, főleg, ha Jadon Sancho a nyáron távozik. A Bayernnel is birokra kelnek, Florian Neuhaus játékjogát is szívesen megszereznék, bár ez legalább 40 millió euróba kerülne. Ha javul a járványhelyzet vagy pedig lesz távozó, akkor biztos, hogy igazolnak majd és jövőre megpróbálnak nem leszakadni és megszorongatni a bajorokat.

Felkészül a Lipcse

Facebook Comments