Befutott a csodagyerek, aki tíz évig volt a Chelsea játékosa, de a bérletesek is csak alig emlékeznek rá

Befutott a csodagyerek, aki tíz évig volt a Chelsea játékosa, de a bérletesek is csak alig emlékeznek rá

Befutott a csodagyerek, aki tíz évig volt a Chelsea játékosa, de a bérletesek is csak alig emlékeznek rá

A portugál Bragában talált magára Lucas Paizón, aki 2010 egyik legnagyobb brazil tehetsége volt. A most 27 éves játékos azonban csak idén futott be és nem is úgy, ahogy arról egy évtizede gondolták (gondolta).

Menjünk vissza az időben egészen a 2007-2008-as idényig. Ekkor robbant be ugyanis Brazíliában Piazón. Minden utánpótlás-válogatott tornán ő volt a gólkirály és a legjobb játékos. Ennél több nem kellett ahhoz, hogy az akkor éppen Aranylabdát nyerő Kaka utódját lássa benne fél Brazília. Az európai foci legnagyobbjai repülőrajtot vettek az aláírásáért: a Chealsea, a Milan, a Barcelona és a Juventus is szívesen látta volna Piazónt.

A 17 éves sztár 2011-ben Londonba költözött évi 1,2 millió eurós fizetésért. Amíg kiskorú volt, a Chealsea B csapatával edzett, 1 évre rá csatlakozott a nagyokhoz. Villas Boas nevezte először a keretbe, Di Matteo alatt játszott 3 meccset, majd a következő idényben ismét új vezetőedző ült le a kékek kispadjára, Rafael Benítez pedig nem számolt Lucassal, aki így kölcsönbe a Malaga csapatához ment. Itt 15 meccs jutott neki 6 hónap alatt és mire visszatért Londonba, már José Mourinho volt az edző. A portugál terveiben sem szerepelt Piazón, így ismét kölcsönadták, ezúttal a holland Vitessehez. Tudta, csak akkor kaphat esélyt Londonban, ha kimagasló teljesítményt nyújt Hollandiában, de ahogy ezt maga a játékos is elismerte utólag, legbelül érezte, nincs reális esélye bekerülni a kezdőbe, hiszen akkor (is) sztárjátékosok sora érkezett a Chelseabe.

Szinte szokássá vált, hogy bő egy hónapig minden nyáron a csapattal készül Piazón, majd ismét megpróbálja kölcsönadni őt a Chelsea. A Vitesse után az Eintracht Frankfurt, majd a Reading következett – a brazil ezekben az években annyit utazott, mint egy külügyminiszter. A fejlődése azonban megrekedt, teljesen más jellegű bajnokságban, több felállásban és rengeteg poszton játszott, de stabil helyet sehol sem talált magának. Mivel egy top csapat játékosa volt, mindenhol hatalmas volt rajta a nyomás, az eredményeket azonnal várták tőle bármerre is ment. Az első igazán pozitív élmény a Fulhamnél érte. 58 meccsen tizenkét gólt lőtt, előkészített kilencet – szeretett ott játszani és őt is szerették a szurkolók. Úgy tűnt, a Fulham a kétéves kölcsön végén meg fogja venni, de nem így történt.

A csalódott Piazón ezek után Olaszországba ment, a 2018-2019-as idényt a Chievonál töltötte, majd Portugáliában, a Rio Ave csapatában játszott 2020 végéig. Idén viszont véget ért a brazil európai körútja. Piazónt nem kölcsönadták, hanem eligazolt – igaz ingyen, igaz „csak” a Bragába, de (!), eligazolt. 2025-ig írt alá a portugál bajnokság negyedik legnagyobb klubjánál, ahol számítanak rá és ahol végre minden bizonytalanságot maga mögött hagyhat. 27 éves, még pár igazán jó éve biztosan lehet.

Januári érkezése óta hat gólt szerzett, négyet pedig előkészített, az ő góljával győzték le például a portugál kupa elődöntőjében az ősi rivális Porto csapatát. Piazón története is mutatja, a labdarúgás nem csak sport, hanem kőkemény üzlet is, aminek hasonló karrierek lehetnek áldozatai, mint a brazilé. 2020 nyarán a FIFA a sok hasonló történet miatt hozott egy szabályt, mely kimondja, a 22 éven felüli játékosok maximum nyolcszor mehetnek más csapathoz ideiglenesen, ezzel igyekszik szabályozni a szövetség, hogy a kölcsönök fő oka a játékos fejlődése és ne a profitszerzés legyen.

Facebook Comments