Összecsapnak az európai elitalakulatok

Összecsapnak az európai elitalakulatok

Összecsapnak az európai elitalakulatok

Június közepén kezdődik az Európa-bajnokság – vannak régi visszatérők és meglepő hiányzók. Nem csak leltár a Meccsnapon.

A csoport, az izgalmas

Az olasz, a török, a svájci és a walesi válogatott került a sorozat talán egyik legkörömrágósabb csoportjába. A Squadra Azzurra lemaradt a 2018-as világbajnokságról, ilyen utoljára majdnem 100 éve fordult elő. Igaz, az 1930-as uruguayi vb-re meghívásos alapon lehetett kijutni, és bár az olaszokat hívták, a távolság miatt nem mentek. A három évvel ezelőtti foltot, amit a szégyen okozott, tehát most kezdhetik el letörölni. De nem lesz könnyű dolguk, hiszen Svájc a csoport másik nagy esélyese évről évre egyre erősebb, nem hiába sorolja a FIFA a tizenhatodik helyre a kis ország válogatottját. Wales és Törökország is jó játékosokból álló, masszív csapattal utazik majd a tornára, de meglepetés lenne, ha nem az olasz és a svájci csapat jutna tovább.

A Meccsnap jóslata:

Svájc

Olaszország

Wales

Törökország

B csoport, a rideg valóság

Ebben a csoportban Dánia, Finnország, Belgium és Oroszország szerepelnek majd. Talán nem is kérdés, hogy Belgium és Dánia az abszolút favoritok, tulajdonképpen csak az a kérdés, melyikük nyeri a csoportot és ki megy tovább másodikként. Az orosz válogatott a sikeres EB kvalifikáció óta nem igazán találja magát, a Nemzetek Ligájában is botladoztak, 2019-ben pedig oda vissza kikaptak a belgáktól, ami előre vetítheti a nyári meccs eredményét is. A finnek pedig komolyabb ellenféllel szemben rég nyertek, kevés gólt szereznek, és a jobb csapatok mindig kitömik őket, így ők sok jóra itt sem számíthatnak.

A Meccsnap jóslata:

Belgium

Dánia

Oroszország

Finnország

C csoport, a szürke

Hollandia, Ukrajna, Ausztria és Észak-Macedónia alkotja a harmadik csoportot. A papíron bivalyerős hollandok buzgón imádkoztak, hogy Virgil van Dijk felépüljön nyárig, hiszen nélküle nem igazán ment a csapatnak és pár hete be is bizonyosodott: a csapatkapitánya nélkül lesz kénytelen játszani az Oranje. Ausztria és Ukrajna küzdhet majd a második helyért, és meglepetés lenne, ha a hollandok nem elsőként  lépnének tovább. Észak-Macedóniának pedig már az nagy szó, hogy kijutott, így nekik minden meccs örömfoci lesz. Arra mérget nem vehetünk, hogy elkapnak valakit, de hogy a torna egyik legkellemetlenebb csapat lesz, az biztos.

A Meccsnap jóslata:

Hollandia

Ausztria

Ukrajna

Észak-Macedónia

D csoport, az emlékezetes

Anglia, Horvátország, Skócia és Csehország kvartettből egyértelműen az angolok lógnak ki, őket a végső győzelemre is sokan esélyesnek tartják, ezért nagyon nehéz olyan forgatókönyvet elképzelni, amelyben nem jut tovább Gareth Southgate csapata. A második helyre viszont mindhárom gárda esélyes. A horvátok talán egy fokkal jobbak a skótoknál, akik viszont egy fokkal mindig fegyelmezettebbek a horvátoknál. A csehek 1996 után most újra meglepetésre készülnek. Hogy ez sikerül-e, nem biztos, de az igen: emlékezetes derbik lesznek!

A Meccsnap jóslata:

Anglia

Horvátország

Skócia

Csehország

E csoport, a meglepő

Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Lengyelország csoportjában nem lesz egyszerű dolga senkinek. A spanyolok a kvalifikációban többször is bebizonyították, bármikor megverhetnek bárkit, de bármikor el is hullajthatnak pontokat, hiszen a németeket 6-0-ra verték, de Ukrajna ellen egy meglepő 1-0-ás vereségbe futott bele Enrique csapata – ennek ellenére hatalmas meglepetés lenne, ha nem jutnának tovább. A lengyel és a svéd csapat hasonló cipőben jár: egy klasszis, de már veterán támadó a csapat húzóembere és sok múlik azon, hogy milyen formában van a center. Bár Ibrahimovic 39 éves, de újra behívták a Blagultba, Lewandowski pedig 2020 óta a világ talán legjobb formában lévő csatára. Mindkét klasszis mellett szerepel pár olyan játékos, akikkel odaérhetnek az egyenes kieséses szakaszba. Szlovákia a kivétel. Északi szomszédainknak reális esélye a továbbjutásra nem sok van, nemrégiben Málta és Ciprus csapata ellen is csak döntetlent játszottak, ez nyárra édes kevés lesz.

A Meccsnap jóslata:

Spanyolország

Lengyelország

Svédország

Szlovákia

F csoport, az elit

A halálcsoportnak is nevezett négyesben Németország, Franciaország, Portugália és Magyarország szerepelnek. Hazánk beletenyerelt a jóba, hiszen három, a végső győzelemre is esélyes csapattal került össze. Egy ilyen csoportban szinte bármi megtörténhet, de a három nagy közül talán a németek lógnak ki a sorból – lefelé. Mostanában nem igazán megy a Nationalelfnek. Észak-Macedónia verte meg őket hazai pályán és a spanyolok elleni hatos is fájó pont volt a Nemzetek Ligájában. A francia és a portugál csapat kisebb nagyobb hullámvölgyek ellenére szinte biztosan továbbjutnak. A magyar csapatnak pedig ez egy kiváló lehetőség arra, hogy újra megmutassa magát a világ legjobbjai ellen.

A Meccsnap jóslata:

Franciaország

Portugália

Németország

Magyarország

A torna nagy hiányzói a szerb, a norvég és a bosnyák válogatott. A bosnyákok az északírektől kaptak ki még az osztályozók első körében, így olyan sztárok, mint Pjanic és Dzeko, lemaradnak a tornáról. Norvégia pont a szerbektől kapott ki, szintén a pótselejtezők első körében, ezek után pedig a magabiztos szerbek az utolsó meccsen a skótoktól kaptak ki büntetőkkel. Így olyan nevek, mint Haaland, Odegaard, Jovic, Milinkovic-Savic vagy Kostic szintén nem lesznek ott az Európa-bajnokságon.

Facebook Comments