Meglepetést szerettek volna okozni a törökök, de nem ilyet

Meglepetést szerettek volna okozni a törökök, de nem ilyet

Meglepetést szerettek volna okozni a törökök, de nem ilyet

A török válogatottat nagyon sokan az Európa-bajnokság egyik meglepetéscsapatának kiáltották ki a torna előtt. A mutatott játékuk az is lett, meglepően rossz! Nézzük, mi okozta a csalódást! 

Olaszország-Törökország

A torna nyitómeccsén várható volt, hogy az évek óta veretlen Squadra Azurra nyer majd. A török drukkerek, illetve a török szaksajtó nem is a végeredményt, hanem a mutatott játékot nevezte aggasztónak. Ha átlagot számolnánk, félóránként találták el az olasz kaput, tehát összesen három kapura tartó lövést sikerült a török gárdának összeügyeskedni. Mancini csapat tulajdonképpen végig egykapuzott. Kis túlzással mindkét félidőben lejtette a pálya, de mindkét félidőben a török kapu felé. A 4-1-4-1-es felállás egy kifejezetten defenzív formáció, bár hősiesen harcoltak a törökök, de a védelem láthatóan szenvedett. Az első félidőt még lehozták Zeki Celikék, de Demiral öngólja az 53.percben már a meccs végét jelentette, hiszen a törökök összeomlottak, az olaszok pedig megérezték a vér szagát és még kétszer mattolták teljesen az oszmán birodalom védelmet. Pedig az ott játszók nem most jöttek fel az ifiből. Caglar Soyuncu, a Leicester City alapembere, Merih Demiral, a Juventus játékosa és a friss francia bajnok Zeki Celik állta egy ideig az olasz rohamokat. Egy ideig. Voltak a meccsnek olyan periódusai, amikor még, ha meg is szerezték labdát, azt a felezővonalnál, menetrendszerűen eladták. Pedig a Yilmaz-Yazici páros idén a Lilleben kifejezetten jól játszottak össze, de most Chiellini és Bonucci mellett levegőt is alig kaptak a támadók. Az optimista törökök a meccs után azt mondták: nem ők voltak rosszak, hanem az olaszok játszottak kifejezetten jól. Az állítás második része biztosan igaz volt, de aztán következett Wales…

Törökország-Wales

A török kapitány a védelmet és középpályát is átalakította egy kicsit, ezért az optimista török drukkerek ezrei várták a második meccsüket Bakuban. Ezen a meccsen már valóban jobban játszottak, de ez csak a támadásokra volt igaz. Hátul a torna előtt betonbiztosnak tűnő védelme még a módosítások ellenére is többször bakizott. Az első félidőben Aaron Ramsey háromszor került a védelem mögé úgy, mintha korzózott volna – a harmadikból meg is szerezte a vezetést Walesnek. Bár a törökök nagyon nyomtak, többet volt náluk a labda, az első igazán nagy helyzetig azonban csak az 53.percben jutottak el. Ekkor Yilmaz a kapu torkából bombázta felé a labdát, és alig tudták magukat emiatt kiidegeskedni a törökök, hat perc múlva érkezett a következő hidegzuhany: egy walesi tizenegyes. Gareth Bale harcolta ki és végezte is el, de borzalmasan fölélőtte a csapatkapitány. A törökök azonban ezt a lelki előnyt nem tudták kihasználni és bár az első meccsen öngólt szerző Demiral a 88.percben jó ütemben emelkedett és fejelte kapura a labdát, de Ward bravúrral védett. És aztán, ahogy lenni szokott Bale a hosszabbítás utolsó percében káprázatosan passzolt középre, ahonnan Connor Roberts vitte be a törököknek a kegyelemdöfést.

Törökország-Svájc

A törököknek a továbbjutásra még két vereséggel is volt esélyük, de ezt csak úgy tudták volna behúzni, ha alaposan elverik Svájcot. A bakui olimpiai stadionban a jelenlevők túlnyomó többsége értük szorított, de nekik ez sem segített sokat.Bár a törökök szinte nekiestek Svájcnak, szűk fél óra múlva már 0-2-re álltak. Bár még ekkor is volt némi tartalék Yilmazékban, Yann Sommer kapus mindent fogott, így kétgólos hátrányban vonult be az öltözőbe Günes mester vert serege. A második félidőben szintén az eszetlen akarás látszott rajtuk, de a támadóharmadban alig volt pontos passzuk, ezért nagy helyzetig nem jutottak. Ezt Kahveci unta meg a leggyorsabban, és szűk 20 méterről hatalmas bombagólt ragasztott a bal felső sarokba. A felbátorodott török csapat újra rohamozni kezdett, de pár perccel később egy gyors kontrából Shaqiri meglőtte saját maga második, csapata harmadik gólját,ezzel végleg megpecsételte a Türkiye sorsát. A meccs hátralévő bő 20 percében a svájciak tovább támadtak, akár még több gólt is szerezhettek volna, de a török védelem itt már viszonylag jól zárt. A vége 3-1 lett, a török válogatott szerzett pont nélkül, 1-8-as gólkülönbséggel, utolsóként esett ki. A török közvélemény Günes mester menesztését szeretné, a tapasztalt edző számlájára írják, hogy a selejtezőben kiválóan játszó csapat kudarcot vallott. Arról azonban eddig nincs hír, a szövetségnek mik a tervei.

Facebook Comments