Egy csatár, aki jobb, mint Ronaldo, Messi, Lewandowski és Kane

Egy csatár, aki jobb, mint Ronaldo, Messi, Lewandowski és Kane

Egy csatár, aki jobb, mint Ronaldo, Messi, Lewandowski és Kane

Rengeteg statisztika, kimutatás és vélemény van arról, ki is korunk legeredményesebb támadója és arról is, kik készítik elő a leghatékonyabban a gólokat. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Robert Lewandowski, Harry Kane, esetleg valaki más? Nézzük, mit mutatnak az adatok egy eddig alig használt számrendszerben!

Az Athletic újságírói a Scattergram nevű táblázat segítségével jártak utána annak, mi az igazság abból, amit látunk, illetve érzünk. Ennek a táblázatnak az „x” tengelyén a nem büntetőből szerzett gólok 90 percenkénti átlaga, az „y” tengelyén pedig a meccsenkénti átlag gólpasszok száma szerepel.

Meglepő, de a listát az Atalanta támadója, Luis Muriel vezeti. A kolumbiai az előző idényben több mint 1,2 gólt szerzett meccsenként, valamint majdnem 0,5 gólpasszt adott. Utána Robert Lewandowski jön, mert a lengyel bár majdnem 1,2 gólt lőtt átlagban, az asszisztátlaga 0,3 alatt van valamennyivel. A tavaly Gerd Müller rekordját megdöntő csatár bűntársa a veterán Thomas Müller, aki meccsenként 0,6 gólpasszt osztott ki (ez 18, hogy pontosak legyünk), főleg a lengyelnek. Megtehette ezt, hiszen elképesztően sok területet kapott Hansi Flick edzőtől, így ott és akkor tűnhetett fel, ahol csak kedve tartotta.

Lionel Messi nyilván szerepel a listán. Az argentin zseni 0,8 gól/ meccses átlaga mellett 0,3 assziszt/meccses átlaga bárki másnak élete szezonja lenne, La Pulgának azonban ez volt karrierje második leggyengébb „éve”. Köszönhető volt ez annak is, hogy már nem a megszokott csapattársaival játszik, mint Xavi vagy Iniesta és annak is, hogy teljesen más posztra osztotta Ronald Koeman. Hogy jövőre hol lesz ezen a listán, az csak rajta múlik, na meg persze párizsi csapattársain. Harry Kaneről sem szabad megfeledkezni, hiszen amit tavaly csinált egy közepesnek mondható Tottenhamben, az nem evilági volt. Majd’ 0,6 gólt lőtt meccsenként, 0,4-et elő is készített, újra az angol bajnokság gólkirálya lett és ő adta a liga legtöbb gólpasszát is. Cristiano Ronaldo átlaga sem volt rossz – 0,7 volt meccsenként, de a portugál nem „töltött csak lőtt” (az egész idényben két asszisztot adott), így ezen a listán sem ő lett az első. Nyilván nála is, mint sok játékosnál mást mutatnának a számok, ha a büntetőket is figyelembe vette volna a statisztika. Ennek a kimutatásnak a lényege azonban pont az, kik a legjobbak akcióból.

Facebook Comments