A Barcelona nemhogy önmagát, a kaput sem találja már

A Barcelona nemhogy önmagát, a kaput sem találja már

A Barcelona nemhogy önmagát, a kaput sem találja már

Bár néhány napja kikapott Barcelonában a Real Madrid, de nem a Barcától, hanem az Espanyoltól. Ez a rövid mondat most nagyon sok mindent jelent – főleg a két spanyol gigacsapat egyre többször pironkodó drukkereinek. Nézzük meg, hogyan lehet középcsapat a Barcelona.

Augusztusban jelentette be a klub régi-új elnöke, Joan Laporta, hogy 1,35 milliárd eurós tartozása van az egyesületnek. Emiatt egy újabb 80 millió eurós kölcsönt kellett felvennie az új vezetésnek, mert valahogy rendezni szerették volna a mostani idény gázsiját és regisztrálni akarták a nyáron érkező játékosokat is. A régiek is mindent megtettek azért, hogy működőképes legyen a Barca: Gerard Pique, Sergi Roberto és Jordi Alba is jelentős fizetéscsökkentésbe ment bele, de a mérleg nyelve még így is erősen mínuszban maradt.


A csapat messze legjobban kereső játékosa, Lionel Messi Párizsba igazolt, a tavaly érkező Miralem Pjanicot pedig méltatlan körülmények között, az utolsó utáni pillanatban Törökországba „küldték”, hogy ezzel is csökkentsék a csapat kiadásait. A bosnyák középpályás a transzfer után kritizálta a vezetést és az edzőt és keményen kikelt a vele szemben tanúsított szerinte tiszteletlen megnyilvánulásokkal szemben is.

De honnan is erednek ezek a borzasztó költségvetési számok? A koronavírus előtti időszakban eszméletlen pénzekért érkezett Ousmane Dembele, Antoine Griezmann és Philipe Coutinho is, valamint a keret jórésze irreálisan nagy fizetést garantáló szerződéseket kötött. Aztán robbant a járvány és bezárt minden. Se turizmus, se meccsnapi bevételek. A keret 70%-os fizetéscsökkentésbe ment bele, hogy javítsa a helyzetet, de ez sem volt elég. Bár 2020 júniusára javulni kezdett a helyzet, le is jártak az ideiglenes szerződések, mindenki újra annyit keresett, amennyit a boldog békeidőkben. Ennek ellenére a vezetőség egy újabb, az előzőnél is drasztikusabb szerződést szeretett volna kötni a játékosokkal. Kettészakadt az öltöző, páran belementek a klub által kínált feltételekbe, a többség azonban visszakozott, így az elnök és az öltöző kapcsolata mélypontra került.


Máshogy kellett tehát pénzt szereznie a klubnak, így nyáron eladták Nelson Semedot, Rafinhát, Ivan Rakiticet és hatalmas meglepetésre Luis Suarezt is, aki mint azóta tudjuk, heti rendszerességgel emlékezteti a világot az Atletico Madrid játékosaként, mekkora hibát követtek el Katalóniában. Arthur is távozott, a helyére ekkora érkezett a korábban már említett Pjanic, papíron ez két teljesen különböző átigazolás volt, a valóság azonban az, hogy ezzel az ügyes trükkel egy időre mindkét klub tudott egy kis időt nyerni a könyvelés kiegyensúlyozására,hiszen papíron 70 millió euró körüli volt a pénzmozgás mindkét oldalon, a gyakorlatban azonban alig pármillió. A 2020/21-es szezon kezdete előtt De Jong, Ter Stegen, Pique és Lenglet is szerződést hosszabbított, mindannyian kevesebb pénzért, mint korábban. Ez sem tett jót az öltözői hangulatnak. A többi kerettag ugyanis nem ment bele a hasonló új szerződésbe, Bartomeu pedig lemondott.

Októberben landoltak az első hírek, melyek csőd közeli állapotról számoltak be. Az eddig mindig pozitív hangulat és hozzáállás a csapat körül kezdett erőltetetté válni. Pár hónappal később, idén márciusban, a sport helyett a bűnügyi hírekbe került az elnök Bartomeu, aki letartóztatták. A vád hűtlen kezelés, korrupció és pénzmosás volt. Áprilisban pedig érkezett a Szuperliga és a helyzet tovább romlott. A PR katasztrófa mellett a kezdeményezés kudarca tovább rontotta a katalánok anyagi helyzetét, hiszen a belépésért is fizetett a klub és a 12 topcsapat vezetői által kezdeményezett új versenysorozatból való kilépésnek is százmilliós ára volt. Ilyen helyzetben a legtöbb klub valahogy igyekezne túlélni a keretével, a Barcelona azonban nem egy átlagos klub. Memphis Depay, Sergio Agüero és Eric Garcia is érkezett, igaz, átigazolási díja egyik játékosnak sem volt, de fizetést mégiscsak adni kell nekik, nem is keveset.
Úgy nézett ki az utolsó napokig, nem is fogják tudni regisztrálni az érkezőket, amíg augusztusban nem robbant az atombomba. Lionel Messivel nem tudott szerződést hosszabbítani a klub, így az argentin zseni távozott. Hatalmas marketing veszteség, több ezer éves bérletet visszaváltani igyekvő szurkoló és purgatóriumi hangulat Barcelonában, ennek szöges ellentéte Párizsban.

Így jutottunk el tehát az augusztusi sajtótájékoztatóhoz, ahol szinte csak rossz dolgok derültek ki: 451 millióval csökkent a klub piaci értéke és fel kellett venniük egy újabb félmilliárd eurós hitelt. Bár Emerson Royal, Illaix Moraiba és Griezmann távozása is pluszt jelentett a könyvelésben, a vezetés friss közleménye szerint emiatt a Barcelona tud hosszabbítani az olyan nagy tehetségekkel, mint Pedri, Gavi és Ansu Fati, valamint ha szükséges, télen 20 millió euró körüli összeget új játékos(ok) érkezésére is fordíthatnak. A jelen azonban nem túl bizalomgerjesztő. A bajnokságban kilencedik a csapat, a Bajnokok Ligájában pedig ennél is rosszabb a helyzet. Két 3-0-ra elveszített meccs után csoportutolsó helyen, kaput eltaláló lövés nélkül. Az egyetlen pozitív az idei szereplésben, hogy rengeteg fiatal kap lehetőséget, akik a sérülések és a rotáció miatt többet játszhatnak. Bár sokan közülük még nem álltak készen a mélyvízre, kiváló tapasztalatszerzési lehetőség volt ez nekik.

A jövő bizonyára fényesebb, mint a jelen, most azonban a kemény valóság az, hogy a Barcelona a középcsapattá válás útján halad, fék nélkül. 

Facebook Comments