Európa padavanjai újra mészárlásra készülnek

Európa padavanjai újra mészárlásra készülnek

Európa padavanjai újra mészárlásra készülnek

Miután a kalandozó hollandok kiheverték Lucas Moura két és fél évvel ezelőtti mesterhármasát, amivel a brazil szélső belőtte a Tottenhamet a BL-döntőbe, idén újra nekiláttak portyázni a kontinensen. Az Ajax idén is átlépte Amsterdam közigazgatási határát, és mint 2019-ben – amikor Torino, Madrid és London is lábuk előtt hevert -, most is egymás után veszik be Európa végvárait. Hogy újra beindultak a kalandozó hollandok, nem kérdés! Hogy ez a kör is csak egy kaland lesz, az viszont már igen?!

Az már a sorsolásakor sem tűnt kérdésnek, hogy tovább jut-e az Ajax, hiszen a csoportjában a Dortmund volt az egyetlen csapat, amely nem csak papíron erős. Bár a Besiktas és a Sporting is képes zavarórepülést végezni, egyik csapatot sem lehetett a legélesebb késnek nevezni. Az első meccsen az ajaxos Sebastian Haller gyorsan lőtt is négy gólt Lisszabonnak, 5-1 lett a vége.

A BL-sorozat történetében eddig csak Lewandowski, Messi és Luiz Adriano lőtt négy gólt egy meccsen – az elefántcsontparti center szinte a semmiből lett az elit tagja. Aztán a török Besiktas érkezett a Johann Cruyff arénába, Haller és Berghuis már az első félidőben eldöntött minden lényegi kérdést. Ten Haag csapata úgy nyert 2-0-ra, hogy a törökök az egész meccsen egyetlen egyszer sem találták el a holland kaput.

Az igazi erőpróba viszont csak ezután jött, a Bundesliga egyik legjobb csapatát látták vendégül. Az egy apróság, hogy Erling Haalandot kellett hatástalanítania a holland védelemnek, de az Ajaxnak még azzal is szembe kellett néznie, hogy a lassan egy éve eltiltott Onana helyén védő veterán Steekelenburg is harcképtelenné vált.

Így annak a harmadik számú kapusnak, a 37 éves Remko Pasveernek kellett védenie, aki szinte csak tévében látott még Bajnokok Ligája meccset. A nyugdíj előtt álló játékos nem viccelt, azonnal rekordot döntött. Első BL meccsén ugyanis három kapura tartó Erling Haaland lövést  védett, erre pedig még senki nem volt képest!. A bravúros kapusteljesítmény és lehengerlő mezőnyfölény 4-0-ás győzelmet hozott, Haller, Berghuis és Antony is gólt szerzett.

Kiváló az egyensúly a fiatalok és a rafkós harmincasok között, Gravenberch a példája annak, hogy az akadémiára is számíthat a klub, Antony pedig a kiváló játékos megfigyelésre. Egy olyan klubról beszélünk, amelyet a modern fociban általában egy nagy párharc előtt mindenki leírt, a sztárcsapatok bevásárlóközpontjaként üzemelt és üzemel is, de idén ismét boríthatja a papírformát.

Az Ajax Dortmund elleni meccse minden csapatnak intő jel. Olyan üzenet, amelyet két és fél éve a Juventus és a Real Madrid nem vett komolyan…

Facebook Comments