Valaki megtalálhatta a padláson Tottenham használati utasítását

Valaki megtalálhatta a padláson Tottenham használati utasítását

Valaki megtalálhatta a padláson Tottenham használati utasítását

Nuno Espirito Santo kinevezését egy olyan ember javasolhatta a Tottenham kispadjára Daniel Levy-nek, akiről bizton tudni, hogy a foci-Spurs-Nuno hármasból legalább egyet nem ismer!? Hogy a klub elnöke mi alapján döntött a portugál menedzser mellett, azt jobb nem feszegetni, mert a végén még kiderülne: a Tottenham első emberének fogalma sincs a saját csapatáról.

Nuno-t, a világ egyik legnyugodtabb edzőjét megbízni azzal, hogy rázza fel a két és fél éve téli álmot alvó Spurs-t, elég bátor ötletnek tűnt. Bár a 2019-es elveszített Bl-döntő után Mourinhonak ez egy-két hónapra sikerült, hiszen a Tottenham tavaly ilyenkor kiütötte a fél Pl-t, valaki azonban rájuk tette a rontást, lefulladtak, és bár életjelet többször is adtak, alapjáratnál jobban nem pörögtek fel.

Miután Antonio Conte átvette a Tottenham irányítását, kiderült, hogy elődjénél már hiányzott a hatalmas várakozás és a felhőtlen optimizmus is, ami egy új menedzser érkezésénél elengedhetetlen tartozék. A Tottenham táborának nem kellett magyarázni egy percig sem Conte kinevezését, hiszen ő már lőtávon belül, a rivális Chelsea edzőjeként is bizonyított – majdnem mindent megnyert Angliában.

Az olasz receptje egyszerű: aki nem teszi ki a szívét-lelkét a pályára, az sokat nem fog játszani, de valószínűleg keveset sem. Conte a keményen dolgozó, rakkolós játékosok híve, akik hűen követik az utasításait. A Tottenham két rakoncátlan kölykének talán ezért lesz most az átlagosnál is nehezebb dolga – Dele Allinál és Tanguy Ndombelenél már az nagy szó lenne, ha legalább újra önmaguk árnyékai lennének.

Conte gondolkodás nélkül bárkit kirak a kezdőből, ezért lassan Lucas és Bergwijn helye is kérdéses lehet, hiszen az olasz mester a 3-5-2-es felállás híve, ami a brazil és a holland szélső végét is jelentheti a csapatnál. De Harry Winks távozása is benne van a levegőben már egy ideje, őt olasz sajtóhírek szerint a Róma igazolná le. José Mourinho jól ismeri az angol védekező középpályást a Tottenhamnél töltött idejéből, bár a portugál alatt sem volt stabil kezdő Winks, más lehet a helyzet az olasz fővárosban.

Kiket hozna Londonba Conte?

Egy rövid kis karácsonyi kívánságlistát kapott Daniel Levy klubelnök, Dusan Vlahovic, Matthijs de Ligt, Franck Kessie, Marcelo Brozovic és Allessio Romagnoli nevével. A holland belső védő kivételével mindegyik játékos megszerzése lehetséges, ha az angol üzletember hajlandó a zsebébe nyúlni, amire mostanában egyre több hajlandóságot mutatott. Conte azzal a feltétellel írt alá, hogy a télen olaszosan erősítheti meg a keretet, ami nem meglepő, ha a szintén zenész sportigazgatóra, Patricire gondolunk, aki a Seria A-t jobban ismeri, mint a saját tenyerét (az említett játékosok mind az olasz élvonalban szerepelnek). Kessie és Brozovic szerződése a nyáron lejár, így az ő megszerzésük tűnik talán a legegyszerűbbnek, míg de Ligt érkezésére nagyobb összegben nem érdemes fogadni, hiszen a Juventus szinte kizárt, hogy megválna egyik legnagyobb tehetségétől.

Hogy nézhet majd ki a kezdőcsapat januárig?

A 3-5-2 ezzel a kerettel szintén jól működhet, de a 3-4-1-2 jobban illik a Spurshöz. Nézzük, ez a gyakorlatban mit jelenthet! A kapuban egyértelműen Hugo Lloris áll majd, a rutinos francia kapus teljesítményére nem igazán lehet panasz, a csapatkapitány az egyik alapköve a Tottenhamnak. Előtte a három középső védő Davies, Dier vagy Sanchez és Romero lehetnek, de Japhet Tangangáról sem szabad megfeledkezni. A középpályás négyes baloldalán Reguilon játszhat szárnyvédőt, míg középen Höjberg és Lo Celso vagy Skipp, majd a jobb oldali szárnyvédő a nyáron igazolt Emerson lehet. A tízes pozícióban Tanguy Ndombele és Dele Alli is játszhat, mindketten világklasszis teljesítményre képesek ott, ha ezt Conte ki tudja belőlük hozni. Elől pedig Kane és Son már tavaly (is) megmutatta, mire képesek, ha elkapják a fonalat. A válogatott Harry Kane-nél már volt műszakváltás – Albánia elleni mesterhármast, San Marino ellen pedig mesternégyest lőtt, ami azt jelentheti, hogy a gólkirály újra elkezdheti az ipari termelést a bajnokságban is.

De Conte nem csak Kane régi formájára vár nagyon, neki az egész csapatot kell gatyába ráznia…

Facebook Comments