Két veterán cselgép verte péppé a Premier League csatárait

Két veterán cselgép verte péppé a Premier League csatárait

Két veterán cselgép verte péppé a Premier League csatárait

Nincs már olyan eleme a focinak, amelyről ne készítettek volna, illetve ne készítenének statisztikát. A progresszív passzok, a várható gólok, a szerelések, a kaput eltaláló lövések csak egy kicsi, mondhatni elhanyagolható része annak az óriási adathalmaznak, amely már szinte minden meccsről készül. A számok ugyanis mindent ki- és megmutatnak – olyat is, amire nem is gondoltunk volna. Most nézzük meg, kik fejelnek és kik cseleznek a legjobban!?

A legjobb „fejek” a XXI. században

Kevesebb meglepetést okozott a vártnál a fejes gólok statisztikája, ennek egyik oka, hogy az első húsz helyen mindössze egy védő szerepel. Bár a lista úgy néz ki, mintha csukott szemmel állították volna össze, mert Didier Drogba, Oliver Giroud és Raúl csak a sor végén kullognak. Ekkora csatársztárokat előz meg a kakukktojás, Sergio Ramos, aki egyedüli védőként, éppen csak lemaradt az 54 gólos Benzemától. Ibrahimovic (10.) és Cavani (12.) helye nem, csak helyezése volt kérdéses ezen listán, szemben a pálcikaemberrel, aki 56 fejessel a tizenharmadik.

Peter Crouch után Aritz Adruiz és Bas Dost két olyan név a Top20-ban, akik kevésbé ismertek. Adruiz, a LaLiga egyik legrutinosabb csatára volt, a Barcelona elleni akrobatikus gólja talán mindenkiben nyomott hagyott. Dost pedig a Wolfsburggal nyert bajnoki címet, aztán a Sportingban és a Frankfurtban játszott, mostanság pedig a Bruggeben talál be minden második meccsen. Fernando Llorrente negyedik a listán, a veterán spanyol center 75 fejesgólt szerzett a Swansea, a Spurs és a Napoli csapatában. Két éve a Manchester City-Tottenham Bajnokok Ligája meccsen bizonyította, nem csak fejjel, hanem csípővel is tud gólt lőni – ebben a kategóriában valószínűleg senki nem hagyná le. Lewandowskié a bronzérem, a lengyel kettővel előzi meg Llorrentét, az ezüst pedig Luuk de Jongé 78 találattal. Ronald Koeman nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, de Jong az egyik legjobb csatár fejjel. Az első helyre pedig meglepetés nélkül Cristiano Ronaldo ugrott fel, a portugál 110 góllal toronymagasan veri a fejes mezőnyt.

A Premier League cselgépei

Az Opta statisztikát készített az angol élvonal legjobban cselező játékosairól is. 2012. január elsejétől 2019. január elsejéig vizsgálták azokat, akik legalább 200 alkalommal próbálkoztak valamilyen fondorlattal. Nézzük a Top10-et! Kevin de Bruyne cseleinek 61,8%-a volt sikeres, vele kezdődik a lista alulról. A belga után egy másik belga Eden Hazard következik 62,7%-kal aztán pedig Santi Cazorla jön egy tizeddel Hazard előtt. Érdemi különbség nincs a listán, több játékost is csupán egy-két tized százalék választ el egymástól. Sőt, valahol ennyi sem. Paul Pogba, Adama Traoré és David Silva is 65,1%-ot értek el, így osztoznak az ötödik helyen. Yaya Touré 71%-kal negyedik, előtte Fabian Delph 72,2%-kal a harmadik , a második a szerb veterán, Nemanja Matic 73,1%-kal, az első helyen pedig Mousa Dembélé, a Tottenham korábbi kiválósága áll 77,9%-kal. A Spurs egykori belga középpályása néhány napja 34 évesen jelentette be, hogy visszavonul, és ez sajnos nem csak egy csel volt.

Facebook Comments