Egy elfeledett szabály okozhat üzemzavart a játékospiacon

Egy elfeledett szabály okozhat üzemzavart a játékospiacon

Egy elfeledett szabály okozhat üzemzavart a játékospiacon

A jogalkotókon kívül valószínűleg már senki nem emlékszik arra, hogy a FIFA 2017-ben módosította a focisták kölcsönadásának szabályait. Nézzük, mi és miért változik és azt is, kiket érhet meglepetés!!?

Mi változik?

2017-ben változtatták meg a kölcsönadások szabályait, de az akkori döntés szerint csak idén júliusban lép életbe az összes módosítás. A nemzetközi kölcsönre vonatkozó paragrafusokat három év alatt minden országban be kell vezetnie a szövetségeknek. Először is megszabták a kölcsönök hosszát, ami legalább két átigazolási ablak (tehát vagy januártól augusztusig, vagy augusztustól januárig) közötti idő, de maximum egy naptári év.

Így a kétéves kölcsönök, amiben például Achraf Hakimi szerepelt a Dortmundban, megszűnnek. Egy klub továbbá legfeljebb három játékost „vehet meg ideiglenesen” egy másik klubtól és ennél többet nem is adhat egy helyre. Idén nyártól tilos lesz továbbadni a kölcsönbe kapott játékosokat, az igazi változás azonban a korlátozott kölcsönadások és kölcsönvételek száma lesz.

És most mindenki jól figyeljen, mert bonyolult szabályleírás következik! Tehát, minden klub hat játékost adhat és vehet kölcsönbe, de ezt a módosítás három év alatt vezetik be, idén nyáron 8-8 lesz a szám, egy évre rá 7-re csökken majd, a 2024-25-ös idényben pedig a végleges, 6-6-os rendszer lesz már. Ezek elsősorban a nemzetközi kölcsönökre vonatkoznak, de a FIFA érthetően elvárja minden ország szövetségétől, hogy tartsa magát ehhez házon belül is.

Lesznek kivételek is. Nem számít bele a kölcsönökbe például az a játékos, aki 15 és 21 éves kora között legalább másfél évet töltött csapata akadémiáján és még nem töltötte be a 21-et.

Mi a célja ennek a sok változásnak?

Szeretnék megóvni az olyan fiatalok jövőjét, mint Lucas Piazón, akit nagy reményekkel vett meg a Chelsea 2010-ben, de semmi esélye nem volt a kezdőbe kerülni, ezért úgy járta körbe Európát kölcsönből-kölcsönbe, hogy már nem is volt állandó lakcím az iratain. Ez gátat szab majd a tehetős kluboknak, akik így nem halmoznak fel kismillió fiatalt és járnak jól azzal, hogy kölcsönbe adják őket, jó eséllyel gerincbe törve az adott játékos karrierjét.

Működőképes lesz az új rendszer? Jobban eloszlanak majd a tehetséges fiatalok? Az esély megvan rá, nézzünk is egy példát! A kölcsönök királya, a már korábban említett Chelsea. Jelenleg 21 játékosuk tölti más csapatoknál ezt a szezont. Lenne köztük olyan, aki nem számítana bele az új szabályokba, mint Conor Gallagher, Dujon Sterling vagy Armando Broja. De Danny Drinkwater, Tiemoue Bakayoko és Emerson például már igen. Hogy kiktől válhatnak meg a londoni kéket, még nem tudni, egy biztos, hogy tíz olyan játékosa van a Chelseanek, akit érint a szabály. Korábban sokkal több ilyen fiatalja volt a Chelseanek, de ezt a változást már tudva, csökkentették a kölcsönjátékosaik számát.

A Manchester Citynek jelenleg 12 olyan játékosa van, aki nem számítana kivételnek, összesen pedig 34 játékosuk nem az Etihaden játssza idén a hazai meccseit. Az Atalanta 64 kölcsönjátékosa közül 39 ugyan nem számítana az új korlátozásokba, a számokon így is bőven lesz majd mit faragni Bergamóban. Az Internek 48, a Sassuolonak 45 a Genoanak 38 „ifistája” szintén kezdhet gondolkodni azon, hova költözik majd idén nyáron. A FIFA szerint az új szabályoknak átgondoltabb igazoláspolitikát, motiváltabb fiatalokat és nagyobb versenyhelyzetet kellene teremtenie a klubokon belül. A nagycsapatok mellett a kicsik sem örülnek feltétlenül, sok esetben ugyanis a kölcsönjátékosok tartották bent a kiesés elől menekülőket. Tehát idény nyártól nekik is nehezebb lesz megszerezni a tehetségesebb játékosokat, ami azt is jeleneti egyben, hogy erről a módosításról is csak a gyakorlatban derül ki: hogyan működik majd!? A cél jó, az utat figyelemmel kísérjük!

Facebook Comments