Focisták, akik még xG-mutatók nélkül lettek világsztárok

Focisták, akik még xG-mutatók nélkül lettek világsztárok

Focisták, akik még xG-mutatók nélkül lettek világsztárok

Manapság már a fociszakik is alig beszélnek arról, hogy Lionel Messi 91 gólt lőtt 2012-ben, de azt sem említik meg sokan, hogy hét évvel ezelőtt Lewandowski kilenc perc alatt vágott ötöt. Apáink, illetve nagyapáink sztárjaira pedig már apáink és nagyapáink is alig emlékeznek. Nézzünk pár gondolatébresztőt!

Hugo Sanchez és az 1989-90-es szezon

A negyedik idénye volt talán a legsikeresebb a mexikói klasszisnak a Real Madridban. Sanchez ekkor nyerte meg 38 góllal a menetrendszerinti gólkirályi címét, ami abban az évben még az Aranycipőt is jelentette egyben. A gólok számára talán még emlékeznek néhányan, arra azonban már fogadni mernék, senki, hogy a mexikói center minden (!) gólját egyérintésből szerezte.

Pelé legjobb idénye

A brazil ikon legjobb éve 1965 volt, már ha a személyes statisztikáit nézzük. 72 gól és 31 gólpassz 53 meccsen. Ez 1,36 gól meccsenként, majdnem 0,6 gólpasszos átlag, tehát meccsként 1,95 gólban volt főszereplő. Ez a csapata góljainak több mint 65%-a volt, ami azt is jelenti, hogy Pelé egyszemélyes hadseregként játszott.

Xavi Hernandez mindenki felett

A Barcelona jelenlegi menedzsere nem csak generációjának, de talán posztjának is valaha volt legjobbja. A 2008-2009-es idényben például 54 meccsen 10 gólt szerzett, 31 találatot pedig előkészített. Xavinak ez volt talán a legjobb idénye. Ekkor ugyanis egymaga 124 helyzetet alakított ki, ami kisebb csoda, pláne, ha azt nézzük, hogy Luka Modric és Toni Kroos a legpörgősebb évében 2015-ben együtt is „csak” 141 helyzetig jutott.

Garrincha, a brazil cselgép

1962 a brazilok éve volt. Pelé nélkül is világbajnokok lettek, ezt pedig részben Garrinchának köszönhették. A jobbszélső 62 sikeres cselt mutatott be a tornán, meccsenként 11,55-öt. Ezt azóta sem tudta senki, még csak megközelíteni sem. A cselek mellett a találatokkal sem fukarkodott, 6 gólt és 2 gólpasszt rakott be a közösbe.

Kocsis Sándor, aki 1954 óta tart rekordot

Azt hiszem, senkinek sem kell az ’54-es világbajnokságon ezüstérmes magyar csapatot és annak egyik gólvágóját bemutatnom. Kocsis, a világbajnokságok történetének egyik legjobb gól/perc mutatójával repült haza. Öt meccsen 11 gólt lőtt és 3 gólpasszt adott. És a részletek: négy gól ballábbal, három jobbal és három fejes. A komplexitás csúcsa.

Just Fontaine, a franciák elfeledett hőse

1958-ban a francia válogatott ült fel a trónra, Just Fontaine ezért pedig szó szerint mindent megtett. A gallok 17 gólt szereztek az egész tornán, ebből 13-at Fontaine lőtt, hármat pedig ő készített elő. Ez ugye azt is jelenti egyben, hogy a francia válogatott egyetlen egy  olyan találatot szerzett az ’58-as vb-n, amiben az elfeledett klasszis nem vállalt szerepet. Nem lábjegyzet, hogy ő volt a második labdarúgó a világon, aki válogatottja minden meccsén gólt szerzett.

Andy Cole 1993-94-as tarolása

Az akkor mindössze 22 éves csatár azóta nem látott számokkal sokkolta az angol élvonalat. 34 gólt szerzett élete első (!) Premier League szezonjában, és emellé még 13 gólpassz is elfért. Ez akárhogy számolunk 47 pont a kanadai táblázaton, amit azóta sem tudott senki megdönteni.

Facebook Comments