Tegnap még különgéppel utazott, holnap lehet, hogy már csak stoppal megy a Chelsea a következő derbire

Tegnap még különgéppel utazott, holnap lehet, hogy már csak stoppal megy a Chelsea a következő derbire

Tegnap még különgéppel utazott, holnap lehet, hogy már csak stoppal megy a Chelsea a következő derbire

Thomas Tuchel viccesre vette a figurát, amikor azt nyilatkozta a minap, hogy a Lille elleni Bajnokok Ligája-visszavágóra március 16-án a legfrissebb információja szerint oda-és vissza is repülővel utazhatnak. Egy hónapja erre a mondatra senki sem figyelt volna, ez a kijelentés azonban most jóval többet jelent egy átlagos nyilatkozatnál. A világ egyik legbiztosabb anyagi háttérrel rendelkező csapata ugyanis röpke két hét alatt a létbizonytalanság szélére sodródott.

Az szinte biztos, hogy megtartják a Lille-Chelsea meccset, mert a londoniak bármilyen nehéz helyzetben is vannak vezetőedzőjük azt mondta, ha repülővel nem, akkor vonattal, ha azzal sem, akkor busszal, és ha azzal sem, akkor majd egy kisbusszal – amelyet ő vezet – mennek át Franciaországba. A bizonytalanság egyetlen oka, hogy az Oroszország elleni pénzügyi szankciók villámgyorsan elérték Londont is.

Majdnem 20 éve vette meg a Chelsea-t az orosz oligarcha, aki egyike annak a hét Putyinbarát orosz milliárdosnak, akinek a vagyonát befagyasztották a szigetországban. Roman Abramovics miatt a klub különleges helyzetbe került. Az 55 éves üzletember hiába mondott le már a szankciók bevezetése előtt elnöki tisztségéről, és hiába jelezte, eladná a klubot, most talán egyszer az életében nem rosszul, csak később reagált a kelleténél. Ezzel csúszással a Chelsea-t még akkor is a teljes bizonytalanságba taszította, ha a klubba az elmúlt években „saját zsebből” súlyos milliárdokat rakott, és ezeket a pénzeket nem kérné vissza, valamint a klubért kapott összegből segítené az ukrán háború áldozatait. A vagyona befagyasztása mellett azonban nem csak, hogy nem üzletelhet az oligarcha Nagy Britanniában, nem is hagyhatja el az országot.

De mi vonatkozik a Chelsea-re?

A kékek nem értékesíthetnek jegyeket, így csak a bérletes nézők látogathatják a mérkőzéseket. Ez azt jelenti, hogy a 42 ezer férőhelyből nagyjából 28 ezer lesz majd foglalt, legalábbis amíg nem változik a helyzet. Aztán, nem hosszabbíthat szerződést játékosaival, nem is igazolhat senkit, így ha maradnak a szabályok nyárig, Azpilicueta, Rüdiger és Christensen is ingyen távozhat. A mezek és egyéb saját márkás termékek eladását szüneteltetniük kell, 500 ezer fontban maximalizálták a hazai meccsek biztonságára költhető összeget, és csak a teljes nyugalom miatt az angol kormány megüzente: a szankciók betartását árgus szemekkel figyelik majd.

Eladhatja majd a csapatot Abramovich?

A rendelet úgy szól, hogy a klub eladásából nem profitálhat az oligarcha. A deal amúgy nem lesz egyszerű, mert ahhoz, hogy egymás tenyerébe csapjon bárki bárkivel,a szokásos manővereken túl több minisztérium engedélyére is szükség lesz. És hogy tovább bonyolódjon az ügy: a Premier League igazgatótanácsa leváltotta Roman Abramovicsot a klub igazgatói tisztségéből. Egy lapinformáció szerint az orosz mágnás majdnem három hónapot kapott arra, hogy eladja a Chelsea-t, de a klub működési engedélye május végén lejár, ez pedig könnyű matekkal sem több két hónapnál.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Abramovics egy dologban biztosan egyetért: mentenék a menthetőt, tehát az oligarchának anyagi haszon nélkül kell eladnia (ha ebben az esetben egyáltalán lehet ezt a szót használni!) a csapatot. Kapkodni nem, de sietni mindenképpen kell, mert a fizetésképtelenség két héten belül benézhet a kékekhez. Ennek egyik legfőbb oka, hogy hetente(!!!) 28 millió fontot fizet ki a Chelsea csak a bérekre – ez az összeg egy átlagos magyar város éves költségvetése.

A kiadások után a bevételek is gondot okozhatnak a csapatnál, mert a Nike-nál felvetődött, hogy visszalép a 400 milliárd forintos szerződésétől, a fő szponzor, a Three pedig már fel is függesztette az évi 40 millió fontos kifizetését. Az egyetlen jó hír a Chelsea és foci szerelmeseinek, hogy a BBC értesülése szerint jelenleg húsz befektetőjelölt érdeklődik a csapat után.

Facebook Comments