Házasságok mehetnek tönkre, annyi BL-meccs lesz két év múlva

Házasságok mehetnek tönkre, annyi BL-meccs lesz két év múlva

Házasságok mehetnek tönkre, annyi BL-meccs lesz két év múlva

Nem ment le azonnal, de kiköpni sem lehetett, sok idő kellett, hogy megemésszük: a 2024-25-ös évtől új rendszerben rendezik majd a legnagyobb európai kupasorozatot a Bajnokok Ligáját. A résztvevő csapatok száma, a verseny felépítése és a kvalifikáció folyamata is más lesz, erről döntött az UEFA. Nézzük a részleteket!

Hogyan fog működni majd a BL?

Az első, talán legfontosabb, hogy néggyel több csapat, tehát 32 helyett 36 gárda kap helyet a nagyszínpadon. De nem egy újabb csoporttal bővül a kupa, hanem egy bajnoksághoz hasonló meccsözön lesz majd az új Bajnokok Ligája. Minden csapat nyolc derbit játszik, így az eddigi 125 helyett 189 mérkőzésre bővül a kínálat.

Ezt a rendszert a svájci modellnek is szokták nevezni, melyet az alpesi országban is használnak, de Belgiumban is hasonlóan zajlik a nemzeti foci. A “bajnokság” nyolc meccse után a tabella élén álló első nyolc csapat automatikusan továbbjut a kieséses szakaszba, az utánuk következő 16 csapat pedig kétmeccses párharcban dönti majd el, melyikük jut tovább.

De mi változik a kvalifikációs folyamatban?

A négy új helyből kettőt olyan országok kapják, akiknek az előző évben a legjobb teljesítményt nyújtották csapataik. Ezt egy egyszerű matematikai képlettel határozzák majd meg, mégpedig úgy, hogy elosztják a szerzett pontokat az európai kupákban szereplő csapatok számával. Ha a 2021-22-es idényt már így játszották volna, egy holland és egy angol gárdáé lett volna a bónusz, mint ahogy az elmúlt öt évben szint e bármikor. Jelentős változtatás, hogy megszűnik az a szabály, amely szerint két ugyanabból az országból érkező csapat nem játszhat egymás ellen a negyeddöntőig.

Kik örülnek, na és kik nem?

Az UEFA örül, hiszen a több meccs több bevételt is jelent. Anglia örül, hiszen szinte biztosan öt csapatot delegálhat majd minden évben. A spanyol, olasz és német szövetség is örülhet, hiszen a másik extra helyre a felsoroltak közül esélyes valaki. Olyan azonban nincs, hogy mindenki boldog. A kritikusok szerint az angol és a spanyol szövetség nyomására nem tíz, hanem “csak” nyolc meccset játszanak majd. Dühös a francia szövetség, hiszen ők is tíz meccset szerettek volna, még a bajnokságukat is 18 csapatosra csökkentették, hogy beleférjen a tíz BL-meccs is, valamint nekik vajmi kevés esélyük van a plusz kvóták megszerzésére. A top5 bajnokság kiváltságait sem kapták meg, még mindig nincs négy automatikus kvalifikációs helye a Ligue 1-nek. 

Mindenki többet akar, azt is természetesen magának, de összességében nem egy rossz újítás ez. A sikeres csapatok maguknak és az országuk többi csapatának is BL helyet szerezhetnek és a kisebb csapatok is több pénzt kaphatnak majd ebben a rendszerben. Egy biztos, izgalmas lesz az új felállás! 

Facebook Comments