Pénzügyminisztert kellene igazolnia a Barcelonának,nem csatárt

Pénzügyminisztert kellene igazolnia a Barcelonának,nem csatárt

Pénzügyminisztert kellene igazolnia a Barcelonának,nem csatárt

A katalán klub az átigazolási időszak előtt 1,3 milliárd eurós hitellel rendelkezett. Sokan emiatt azt várták, csendes nyara lesz a tavalyi ezüstérmesnek, ehelyett úgy igazolnak, mintha nem lenne holnap. Feléli a jövőjét a klub vagy gyümölcsöző befektetéseket készít elő?

A Camp Nouban nem nyomnak pénzt?

A klub hat éve 406 millió eurós mínuszban volt, ami egyáltalán nem meglepő, Európa sztárcsapatai ugyanis gyakran tartoznak bankoknak vagy befektetési alapoknak ekkora összeggel. Ez a tartozás azonban tavaly már 1,3 milliárd euró volt, ami szinte az anyagi csődöt jelentette. A koronavírus utóhatásai és a korábbi költekezések miatt egyre keskenyebb lett a Barcelona költségvetése, ezért újabb hiteleket vettek fel. Pénzügyi szakértők mondták azt a katalánok anyagi helyzetéről, hogy nem csak a mínusz méretével, hanem annak struktúrájával is baj van. Az említett hitelek ugyanis rövidlejáratúak, melyeket jelenleg szinte egyik klub sem tud visszafizetni. A régi-új elnök, Laporta ezeket a pénzügyi aknákat tavaly egy időre hatástalanította – újabb hiteleket vett fel arra, hogy a régieket kifizesse.

Őrült vagy zseni, még nem dőlt el?!

A terv egyszerű, de annál veszélyesebb. Össze kell verbuválni egy csapatot, amelyik otthon és Európában is tarol, ezzel több pénzt generálnak. Egy ekkora hitellel rendelkező csapat azonban a szabályok szerint nem költhet csak úgy, ezt ugyanis az egy egyedi pénzügy fair play szabály korlátozza Spanyolországban. Mielőtt belemennénk a részletekbe, fontos tudni, a LaLiga „törvényei” nem utólag adnak bírságot, ha valaki szabályt sért, hanem nem engedik a kihágást. Ha valamelyik klub egy játékos leigazolásával letér a hivatalos útról, akkor az érintett játékos nemes egyszerűséggel nem játszhat, hiszen a szövetség nem regisztrálja. A keretköltség a kulcsszó, amelyet úgy számolunk ki, hogy a bevételekből kivonjuk a kiadások (átigazolások és fizetések), valamint a hitelek törlesztő részletének összegét. Amíg ez a szám a pozitív tartományban mozog, a klub elkölthet akár pontosan annyit, amennyivel pluszban voltak és nem sért szabályt. Viszont aki mínuszban van, annak csak a bevételeinek 25%-át szabad elköltenie. Három éve ez a Barcelona esetében még plusz 671 millió euró volt, a téli átigazolási időszakban pedig mínusz 144 millió. Tehát először is szükség lesz 144 millió euróra, hogy ne legyenek a könyvelés rossz oldalán, utána pedig még bevételt is kell produkálniuk, hogy regisztrálhassák új szerzeményeiket.

Hitel, alma…

Miből lesz pénze a Barcelonának? A jövőjéből… Legalábbis a jövőjének egy részéből, amit éppen most tett pénzzé el a klub. A következő 25 év tévés bevételeinek 10 százalékát 207,5 millióért, további 15 százalékot pedig 315 millióért adtak el. Ha ez a két üzlet sem volna elég, a saját márkás termékeiket gyártó cégnek 49 százalékán is túladnának – ennek értékét 200 millió euró köré becsülik.

Raphina, Christensen, Kessie és Lewandowski megszerzése után Koundé is megérkezett a Camp Nouba – ők a Barcelona jövőjének garanciái. Ha ez a megerősített keret azonban pár éven belül nem tarol mindenhol, akkor tényleg le kell igazolniuk egy pénzügyminisztert, mert még nagyobb bajban lehet majd a klub, mint a koronavírus idején.

Facebook Comments