Tiszabőn olyat tudnak, amire a világon is alig akad példa

Tiszabőn olyat tudnak, amire a világon is alig akad példa

Tiszabőn olyat tudnak, amire a világon is alig akad példa

Miközben szinte minden focista és fociőrült a katari világbajnoksággal kel és fekszik, sok csapat teljesen másról, az Arany Kupáról álmodott az elmúlt napokban. A tornát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Hátrányos Helyzetű Falvak és Községek Fejlődéséért Egyesület, valamint az MTK Budapest közösen rendezte a közelmúltban. Ez a kupa is egyfajta világbajnokság, egy teljesen más világ bajnoksága.

Hátrányos helyzetű települések kupája

Idén negyedszer vehettek részt mélyszegénységben élő gyerekek az Arany Kupán, aminek a döntőjébe 17 „egyesület” jutott be. Az ország minden szegletéből jöttek csapatok, sokan kialvatlanul érkeztek, mert vagy egyáltalán nem aludtak vagy pedig hajnalban keltek. Egy biztos, az izgatottság minden gyerek arcán látszott.

Négy pályán kezdődött a torna, a döntőt a Pancho Arénában Tiszabő játszotta Ipoltölgyes ellen. A meccset 3-2-re nyerte a kékmezes Tiszabő, akik sportszerűségből is jelesre vizsgáztak. Történt ugyanis, hogy az ipoltölgyesi kapus megsérült a második félidő elején és a csapatnak nem volt cserejátékosa. Amint a mentők levitték és ellátták a kapust, folytatódott is a játék méghozzá egy hangos kiállítással. A tiszabői edző ugyanis szólt az egyik játékosának, hogy jöjjön le, így nem került emberhátrányba az Ipoltölgyes. Ez a gesztus akkorát szól, hogy még Katarban is hallani lehet majd, ilyet csak a legnagyobbak tudnak, ilyet nem lehet tanítani, ilyennek születni kell!

A program jövője

A torna szervezői elmondták, jövőre száz csapattal szeretnék elindítani a rendezvényt, ami az idei duplája lenne. Ezenkívül pedig ruha- és cipőgyűjtési akciót is indítanak, mellyel ezeket a csapatokat és településeket szeretnék segíteni. További célja a szervezőknek, hogy még több stadionba elvihessék a gyerekeket, akik ezeket eddig leginkább csak a televízióban láthattak.

A hírek eddig mindig arról szóltak, hogy a gyerekek milyen ruhákat, játékokat, egyszóval, milyen segítséget kaptak a felnőttektől. A tiszabői csapat azonban most fordított, ők adtak, méghozzá egy olyan ajándékot, amire alig akad példa mostanság, mondhatni hiánycikk – sportszerűségnek hívják. 

(A fényképet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat készítette.)

Facebook Comments