Pár éve egyedül verte meg a Real Madridot, ma viszont már senkinek sem kell az utolsó angol, aki igazán játszotta a focit

Pár éve egyedül verte meg a Real Madridot, ma viszont már senkinek sem kell az utolsó angol, aki igazán játszotta a focit

Pár éve egyedül verte meg a Real Madridot, ma viszont már senkinek sem kell az utolsó angol, aki igazán játszotta a focit

Korszakalkotó tehetségként érkezett, de kegyvesztettként távozott a világ legjobb bajnokságából Dele Alli. A még mindig fiatal angol játékos karrierje nem kettétört, nem kisiklott, nem hullámvölgybe került, hanem nemes egyszerűséggel megszűnt.

Gyermekkori csapatból a PL-be

Dele Alli 2014 őszén robbant be igazán a köztudatba, amikor az átlagfogyasztó számára ismeretlen MK Dons csapatával 4-0-ra verték a Manchester Unitedet a Ligakupában. A 18 éves Alli a Liverpool és a Tottenham érdeklődését is felkeltette, végül az észak-londoniakhoz írt alá 2015 januárjában, hogy aztán már abban az évben nyáron csatlakozzon is a Pochettino-féle Spurshöz. Zabolátlan tehetség volt, nem lehetett vele bírni, igaz vele sem bírtak – mármint a védők! Augusztusban az akkor éppen bajnokaspiráns Leicester ellen meglőtte első Premier League-gólját, és két hónappal később már első válogatott meccsén is betalált.

Dele Alli itt nem állt meg, vágtatott tovább! Már a 2015-16-os idényben a bajnokság legjobb fiatal játékosává választották, de övé lett az idény legszebb gólja is, amelyet a Crystal Palacenak lőtt, na meg persze az év csapatába is bekerült. A következő idényben szintén ő volt az év fiatal játékosa, Wayne Rooney óta először. A tökéletesen teljesítő Alli technikai adottsága nem egyszerűen jó, hanem kiváló volt. Gyönyörű gólokat lőtt és úgy alázott meg világsztárokat, hogy a végén még szinte ők kértek elnézést. A rutinróka Modric órákat tudna beszélni arról, milyen kötényt kapni Dele Allitól, de egyszer City-s Bernardo Silva-t, Stones-t, Walker-t és De Bruyne-t is porig alázta tíz négyzetméteren öt másodperc alatt.

Góljai és gólpasszai mellett egyik legnagyobb erőssége Pochettinoval, illetve Kane-nel való kapcsolata volt, a Son-Eriksen-Kane-Dele négyesikrekről már nem is beszélve… A problémák azután kezdődtek, hogy a Tottenham BL-döntőjének évében, a 18-19-es idényében 23 meccset hagyott ki sérülések miatt. Volt baj a térdével, a combjával és egyszer még a kezét is eltörte. Az Ajax elleni Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóján Amsterdamban mindenki a mesterhármast szerző Lucas Mouráról beszélt, a két gól előkészítő Alli-ról, aki azon a meccsen is törött kézzel játszott, na róla alig.

2019 végén a vesztes BL-döntő után az egész Tottenham megtört, már nem tudtak felpörögni az észak-londoniak, amiért Pochettino helyére Mourinho-t ültették a kispadra. Alli a portugál edzővel eleinte jól játszott, aztán szép lassan beleszürkült a Spursbe. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a Tottenham nem igazolt másfél évig senkit, az Alli játékát segítő fontos csapattársak pedig eligazoltak – Eriksen, Walker, Trippier és Moussa Dembelé sem tömte labdákkal a középpályást.

2022 nyaráig ment a huza-vona, végül az egykori világklasszis játékos ingyen igazolt az Evertonba januárban. Fél év nem telt el már a Besiktasban találta magát, ahol eleinte jól játszott, mára azonban odáig fajult a helyzet, hogy a török csapat edzője kijelentette, amíg ő irányít, Alli nem lép pályára. Ez annyit jelent, hogy idén nyáron több hónapos padozás után, lenullázva térhet vissza az Evertonba a még mindig csak 26 éves játékos. Hogy mit hoz számára a jövő, azt még ő sem tudja (mint ahogy azt sem, hogyan lett földönfutó), de az egyszer biztos, ha valaki ki tudná hozni a régi énjét, az nagyon jól járna. Nem edző, egy mágus és egy rontáslevétel kéne Allinak.

Facebook Comments